Firma care asigură consultanță pentru primăria condusă de Clotilde Armand va superviza și construcția noului sediu al „Doi și’un Sfert”.
În vara anului 2021, Guvernul, condus, atunci, de Florin Cîțu, a alocat un buget de 22,4 milioane de euro pentru proiectul de construcție a noului sediu al serviciului secret al MAI – Direcția Protecție Internă, care a fost demarat de Compania Națională de Investiții (CNI).
Fără licitație, CNI a contractat, în luna septembrie 2022, servicii de consultanță, asistență tehnică și dirigenție de șantier, angajând, pentru 134.000 de euro, o companie contractată, vara aceasta și de Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, ca să supravegheze lucrările la refacerea carosabilului.
Compania Națională de Investiții a demarat, încă din 27 mai 2022, o achiziție de servicii de verificare a execuției lucrărilor de construcții, pe tot parcursul lucrărilor, prin diriginți de șantier autorizați, pentru obiectivul de investiții „Construire și dotare sediu DGPI”. Iar, pentru contractarea acestor servicii, estimate, inițial, la suma de 676.607,08 lei fără TVA, autoritatea contractantă a organizat o procedură simplificată de selecție a unei companii private care să execute aceste servicii.
Prin Ministerul Lucrărilor Publice, Compania Națională de Investiții finanțează construcția noului sediu al „Doi și’un Sfert”, clasificat, prin HG 815 din 28 iulie 2021, „construcție de interes public sau social”.
Unde urmează să funcționeze noul sediu al DGPI
Pe strada Răzoare, numărul 5, în spatele celebrului restaurant „Golden Blitz”, vechea „locantă” frecventată de Traian Băsescu va funcționa noul sediu DGPI, acolo unde se află și sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și sediul Serviciului de Protecție și Pază.
În apropiere, pe Bulevardul Timișoara, se află sediul Companiei Naționale Romtehnica. De asemenea, locația se intersectează cu Bulevardul Geniului, unde este amplasată una dintre intrările în incinta Palatului Cotroceni.
„Fiecare cutremur major suportat de structura de rezistență a construcției reprezintă un «infarct» al clădirii”
Potrivit Notei de Fundamentare a HG 815 din 28 iulie 2021, Direcția Generală de Protecție Internă desfășoară activități de informații, contrainformații și de protecție.
În prezent, instituția își desfășoară activitatea la nivel central într-o clădire care a fost dată în folosință în anul 1903 și care are suprafața desfășurată pe 4.338 de metri pătrați.
Potrivit celor menționate în documentație, „fiecare cutremur major suportat de structura de rezistență a construcției reprezintă un «infarct» al clădirii”.
În acest sens, a fost făcut chiar și o expertiză, din care a reieșit faptul că soluția optimă ar fi desființarea (demolarea) corpului de clădire și ridicarea unei construcții noi.
În consecință, prin serviciile de dirigenție de șantier contractate, CNI vrea acordarea de asistență tehnică pentru activitățile de planificare a începerii execuției lucrărilor, pe parcursul lucrărilor, pentru perioada de garanție și pentru alte responsabilități. Iar în baza acestui contract, vor activa permanent:
- un diriginte de lucrări de construcții civile, industriale și Agricole
- un diriginte specializat în lucrări de instalații electrice
- un diriginte specializat în instalații sanitare și termice
- un diriginte specializat în instalații de gaze naturale
Noul sediu va fi construit pe o suprafață de teren de 15.220 de metri pătrați
Valoarea totală a investiției noului sediu al DGPI, conform HG 815/2021, în prețuri valabile la data de 18 noiembrie 2020, când a fost întocmită Nota de Fundamentare a acestui document, a fost stabilită la 108.995.000 de lei, cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă nu mai puțin de 22.370.000 de euro.
Suprafața construită desfășurată totală a noului sediu central al Direcției Generale de Protecție Internă va fi de 15.220 de metri pătrați, iar construcția este etapizată pe o perioadă de 24 de luni de la începerea lucrărilor, conform actului oficial.
Pentru acest contract a fost depusă o singură ofertă admisibilă
Încă din luna mai 2022, revenind la contractul pregătit de CNI, achiziția de servicii de asistență tehnică a fost finalizată în data de 7 septembrie 2022, când la procedura simplificată organizată de autoritatea contractantă a fost depusă o singură ofertă admisibilă.
În acest caz este vorba despre oferta depusă de către o companie pe nume S.C. Techno Vision Consulting S.R.L., cu care Compania Națională de Investiții a parafat contractul 1332/2022, în valoare finală de 555.000 de lei fără TVA, respectiv de 660.450 de lei cu TVA inclusă (134.785,7 euro).
S.C. Techno Vision Consulting S.R.L. este o companie înființată în anul 2018, având-o drept asociat unic pe Irina Liliana Romanescu (fostă Cojocaru), conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Trebuie precizat faptul că S.C. Techno Vision Consulting S.R.L. nu supervizează doar lucrările pentru construirea noului sediu al DGPI, ci lucrează și pentru Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand.
De asemenea, lucrătorii care construiesc și proiectanții angajați de Primăria Sectorului 1 vor fi păziți, la propriu, de două firme de consultanță angajate de aceeași instituție. Iar pentru această afacere, se vor cheltui peste 1,12 milioane de lei, cu TVA, bani pe care Primăria condusă de Clotilde Armand i-a pus la bătaie, încă din data de 28 decembrie 2021.
Această afacere a fost parafată, la finalul lunii iulie 2022, printr-o procedură simplificată. Și cu toate că legea obligă investitorul, în acest caz chiar primăria, să supervizeze lucrările de construcții prin intermediul unor diriginți de șantier angajați de investitor, în acest caz s-au selectat companii private de specialitate.
Operațiunea a fost finalizată
În data de 25 iulie 2022 operațiunea s-a finalizat, respectiv în momentul în care Primăria Sectorului 1 a încheiat contractul nr. J-AC 134/2022, în valoare de 944.444,4 lei fără TVA, respectiv de 1.123.888,8 lei cu TVA inclusă, cu asocierea de firme formată din S.C. Venturo Investment S.R.L. și S.C. Techno Vision Consulting S.R..L, potrivit jurnalul.ro