Edilul Capitalei, Nicușor Dan vrea mai mulți bani de la Guvern, susținând că pentru atingerea obiectivelor stabilite, e nevoie de o distribuire mult mai echitabilă a banilor publici.
Astfel, Nicușor Dan consideră că există „o neînțelegere” la nivelul Guvernului, cu privire la gestionarea finanțelor publice, iar Primăria Generală trebuie să beneficieze de mai mulți bani.
„Există o neînțelegere a Bucureștiului, de către aparatul central de la Guvern”
În acest context, primarul general al Bucureștiului a precizat recent, pentru Europa FM, următoarele: „Nu vorbesc aici despre diverși ocupanți ai acestei poziții. Există, cumva, o neînțelegere a Bucureștiului, de către aparatul central de la Guvern, în sensul că de vreo 20 de ani, raportul de finanțare între PMB și primăriile de sector este dezechilibrat. În momentul de față, Bucureștiul are cam de 12 mld lei, din care PMB are 5 mld., primăriile de sector au cam 7 mld. (…) din cele 5 mld. de la PMB, 3 mld. se duc pentru subvenția la termic. Atribuțiile PMB sunt mult mai mari, perspectivele pe care ar trebui să le dezvolte, ar trebui să fie mult mai mari – pasaje, poduri etc. E o problemă care persistă”.
Situația dintre Primarul General al Capitalei și partidele care l-au susținut în campania electorală
Referitor la colaborarea cu PNL, USR și PMP (susținătorii din campania electorală), Nicușor Dan a declarat:
- „E o coaliție PNL, USR, PMP – care s-a alăturat după alegeri (…) Această coaliție funcționează. Am avut azi o discuție pregătitoare. Vom avea mâine-poimâine o întâlnire pentru un împrumut pe termie. Lucrurile funcționează pe tot ceea ce înseamnă caracteristicile umane dintr-o coaliție. Sunt două planuri, administrativ și politic. Pe mine mă interesează cel administrativ. Sunt oameni care și-au pus speranță că pot fi rezolvate anumite probleme. Pe partea asta administrativă, lucrurile funcționează. Pe partea politică, evident că oamenii politici sunt într-o permanentă campanie elctorală, mă concentrez mai puțin pe acest joc de comunicare. În campanie vom avea timp să vorbim, să ne evaluăm”.
- „În ceea ce privește partea administrativă, modul în care colaborăm pentru București, lucrurile sunt foarte limpezi, cu atât mai mult cu cât avem viceprimari de la PNL și USR, care au competențele lor. Nu am avut probleme. Toată lumea face sondaje, ceea ce e normal pentru partide, își fac strategii, dar pentru moment, ele nu au interpretat cu activitatea noastră administrativă. (…) A existat în primul an (n.r. – tensiuni), până când am delegat atribuțiile, nu există drept de semnătură, dar e de mult depășită”, citează romaniatv.net.