Așa cum a spus și Corina Crețu (deputat în Parlamentul European care în perioada iunie 2014 și octombrie 2014 a ocupat și funcția de vicepreședinte al Parlamentului European), România are fonduri europene disponibile, sume consistente, dar nu sunt oameni care să facă proiecte, pentru a ajunge acești bani acolo unde trebuie.
Salvarea mediului arhitectural istoric al României ar fi fost o idee foarte bună, dar pentru că nu s-au găsit români, iată că au venit scoțienii și englezii să facă tot ce trebuia să realizăm noi, românii.
Pentru că noi nu am reușit, vin scoțienii și englezii să ne salveze casele de poveste cu acoperișuri din paie. Cum arată ele astăzi. Foto
Mai mulți scoțieni și englezi au luat la pas ulițele unei localități din județul Alba, hotărâți să salveze de la distrugere casele de poveste cu acoperișuri din paie, transmite protv.ro.
La 55 de km de Alba Iulia, în localitatea Râmeț sunt sute de case acoperite cu paie. Pe ulițele satului, mai mulți străini, cu accent britanic, se plimbă liniștiți, agale. Sătenii s-au obișnuit cu ei și îi consideră, deja, de-ai casei. Chiar îi și invită în ograda lor unde le oferă un 50 de ml de palincă, o slană, brânză de burduf și o bucată de ceapă roșie, pe care o sparge cu pumnul, lovind puternic. Că așa-i tradiția pe la ei.
„Dacă nu le salvăm acum, nimeni nu își va mai aminti că au fost aici”, a spus, privind în gol, arheologul Stephen Joyce.
Culmea ironiei, cele mai multe construcții sunt bătrânești și se află deja într-un stadiu avansat de degradare. Gardurile stau să cadă sau sunt rupte pe alocuri. Mirosul de lemn vechi, dar și de paie uscate, arse de soare, este tot ce ne-a mai rămas, în integritate, astăzi.
Prințul Charles a descoperit primul frumusețile României și după el au venit și vin mulți alți britanici care vor să investească în România.
Iată ce spune cu referire la satele noastre cu caracter unic în lume, Monica Oprean, reprezentantul Asociației „Satul Verde”:
”Noi le inventariem (casele n.r.) și creeăm o hartă interactivă prin care încercăm să promovăm zona și să punem cât mai multe informații despre fiecare construcție. Dar în final, tot străinii care au ajuns la noi promit să promoveze zona și pe rețelele sociale”.
Ce se scrie pe rețele de socializare din străinătate
Satele românești sunt invadate de clădiri noi, kitsch, de case și biserici, în timp ce vechile case tradiționale dispar. Nu există niciun program de stat care să conserve aceste case vechi (cu excepția unor sate din Transilvania) sau să reglementeze aspectul noilor construcții.
Haideți să postăm fotografii ale clădirilor tradiționale țărănești care încă mai stau în picioare și sunt locuite pentru a le face un pic mai cunoscute.
Îndemn pentru internauți: Nu postați fotografii ale acelor clădiri conservate în muzee în aer liber, să fie acest topic despre tradiția vie, despre case încă folosite.
Sursa: pinterest.
Foto: pinterest.com