Actual Social

Pentru al doilea an consecutiv, Nicuşor Dan vine cu acelaşi mesaj: Această iarnă o să fie mai bună decât iarna trecută

Pentru al doilea an consecutiv, Nicuşor Dan vine cu acelaşi mesaj: Această iarnă o să fie mai bună decât iarna trecută

ELCEN nu a reușit încă să cumpere gaze naturale pentru încălzirea Capitalei la iarnă. Motivul ar fi legat de faptul că ELCEN se află încă juridic în insolvență, deși a plătit toate datoriile înscrise la masa credală, arată Profit. Printre contestatari se numără și Primăria Muncipiului București.  În schimb, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, dă asigurări că pentru bucureșteni această iarnă „o să fie mai bună decât iarna trecută”.

Pentru al doilea an consecutiv, Nicuşor Dan vine cu acelaşi mesaj: Această iarnă o să fie mai bună decât iarna trecută

Respingerea de către instanță a ieșirii din insolvență a făcut ca ELCEN să piardă așa-numitul ″bonus de cogenerare″, prevăzut ca schemă de sprijin de legislația europeană și suportat de consumatorii de electricitate pe facturi, normele în vigoare nepermițând acordarea acestui sprijin ″întreprinderilor aflate în dificultate″, inclusiv în insolvență.

ELCEN nu a reușit încă să cumpere gaze naturale pentru încălzirea Capitalei la iarnă

″Prin sentința civilă nr. 2389/19.05.2022, judecătorul sindic a reținut faptul că este îndeplinită prima condiție prevăzută de dispozițiile art. 175 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, respectiv ELCEN a plătit integral obligațiile asumate prin planul de reorganizare către toți creditorii înscriși la masa credală însă, în ceea ce privește plata obligațiilor curente scadente, instanța a reținut faptul că această cerință nu este îndeplinită.

Printre contestatari se numără și Primăria Muncipiului București, care revendică o datorie neplătită de circa 235.000 lei.

Compania arată că respingerea cererii de închidere a procedurii ELCEN i-a făcut imposibilă accesarea schemei de sprijin, pierzând astfel un ″venit considerabil″, estimat la 50 milioane lei pentru fiecare lună de vară și care ar urma să crească în sezonul de termoficare la minimum 90 milioane lei pe lună.

ELCEN precizează că i se cere să plătească gazele în avans pentru fiecare lună, pentru ca Romgaz să ″securizeze″ creanțele de recuperat, în ″ipotetica situație″ în care ELCEN ar ajunge în incapacitate de plată.

Ambele companii sunt controlate majoritar de către Ministerul Energiei, iar Romgaz este chiar acționar minoritar la ELCEN, cu o deținere de 2,5%.

Nicuşor Dan a promis că va plăti până la sfârșitul anului datoria către Termoenergetica

Primarul general Nicușor Dan a promis recent că va plăti până la sfârșitul anului 220 milioane lei către Termoenergetica și că, în plus, va cere bani de la Guvern pentru datorii din trecut, ajunse la o valoare totală de 600 milioane lei.

În ceea ce priveşte căldura din casele bucureştenilor, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat în emisiunea Actualitatea, de la B1 tv că această iarnă „o să fie mai bună decât iarna trecută”.

Potrivit lui Nicușor Dan vor exista în continuare probleme cu apa caldă și căldura, însă precizează că „această situație este rezultatul inacțiunii a cel puțin zece ani de zile”.

În ceea ce privește aprovizionarea cu energie, Nicușor Dan  a precizat că este optimist, mai ales că Guvernul a luat decizia să asigure furnizarea de gaze pentru consumatorii casnici:

„Sunt în momentul de față optimist că România va avea și că va prioritiza, în măsura în care nu va avea gazul pentru populație plus industrie, va prioritiza încălzirea individuală și centralizată, pentru că e logic să fie așa.

În ceea ce privește prețurile, ultima ordonanță de urgență a Guvernului dă un plafon pentru gazul achiziționat pentru încălzirea individuală și pentru încălzirea în sistem centralizat a localităților. Din punctul acesta de vedere, cel puțin în momentul în care suntem azi nu trebuie să ne facem griji”.

Nicuşor Dan: m-am întâlnit cu niște oameni care mi-au spus că în sfârșit nu mai au probleme cu apa caldă și căldura

Din punctul de vedere al conductelor am făcut făcut iarna asta și Termoenergetica și cele patru șantiere mari pe care le-am licitat anul trecut și le-am deschis anul ăsta, am făcut un număr de kilometri în zone sensibile, de exemplu, în zona Ferentari, m-am întâlnit cu niște oameni care mi-au spus că în sfârșit nu mai au probleme cu apa caldă și căldura. Sunt ceva progrese. Dacă am fi făcut asta în ultimii 10 ani nu ar fi fost probleme”.