În cazul în care sunt îndeplinite anumite condiții, românii pot ieși mai devreme la pensie, deoarece noua lege transformă pensia anticipată, care nu mai este ilegală, într-o pensie pentru limită de vârstă.
Spre deosebire de situația existentă, în care românii care s-au pensionat anticipat nu au voie să lucreze în baza unui contract individual de muncă, pensia anticipată va putea fi cumulată cu veniturile din salariile primite în baza unui astfel de contract.
Noua legea reglementează și suma pensiei minime. Chiar dacă pensia lor este mai mică, toți seniorii vor primi cel puțin pensia minimă.
Stagiul minim de cotizare este alcătuit doar din perioadele în care s-au făcut plăți de asigurări sociale, conform condițiilor legale actuale. Prin urmare, perioadele asimilate nu vor fi incluse pentru determinarea stagiului minim de cotizare. De asemenea, la calcularea pensiei pentru vârsta de pensionare, se va lua în considerare durata studiilor de masterat și doctorat.
Recalcularea pensiilor aduce mai mulți bani seniorilor
Problema rezilierii contractelor de muncă în cazul pensiilor cu o vârstă de pensionare mai mică este acum rezolvată printr-o nouă lege care impune angajatorilor să primească informații privind emiterea deciziei de pensionare în format electronic.
Acest lucru reduce la minimum inconvenientele legate de rezilierea bruscă a contractelor de muncă în astfel de circumstanțe și are efecte pozitive majore asupra proceselor de pensionare. Trebuie subliniat faptul că alegerea pensiei nu este transmisă din oficiu, ci la cererea angajatorului.
,,Nu va fi amânată recalcularea pensiilor, lucrăm la eficientizarea datelor în sistemul de pensii. Când vom avea legea trecută de Parlament și publicată în Monitorul Oficial, vom avea recalcularea. Cei care au fost dezavantajați – pentru care au ieșit mai devreme la pensie, dar au cotizat – se va face această echitate și cu siguranță vor câștiga la pensii. Suntem pe final. Am avut ultimele acorduri în acest weekend cu Comisia Europeană. Marți vom avea o ultimă discuție. Comisia Europeană consideră că mergem în direcția bună. Sunt două chestiuni de finețe. Din păcate, pensiile militare au fost cuprinse în PNRR și în această reformă”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit DCbussines.