După multă vreme, preşedintele PNL Nicolae Ciucă şi-a chemat partidul în şedinţă. Printre multe alte subiecte discutate, liberalii au decis ca pensiile mai mici de 3000 de lei să nu fie neimpozitarea.
Nicolae Ciucă, mesaj tranşant: Neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei, o variantă. O vom discuta în coaliţie
„Este o variantă pe care am discutat-o. Este o propunere a PNL încă din vremea în care conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție și ele trebuie validate în coaliție, desigur ținând cont de resursele bugetare”, a declarat premierul.
El a afirmat că impactul bugetar ar fi de 87 milioane de lei, ceea ce înseamnă anual circa un miliard de lei. Premierul a arătat că această propunere a venit din partea fostului ministru al Muncii – Raluca Turcan, liderul organizaţiei judeţene PNL Sibiu.
Premierul a subliniat că impactul bugetar pe care îl va avea implementarea acestei măsuri se ridică la această sumă considerabilă.
„Există această cifră, s-a vehiculat această cifră, este vorba de 87 de milioane de lei, ceea ce înseamnă într-un an de zile aproximativ un miliard. Ca atare, daţi-ne voie să mergem cu această propunere în interiorul coaliţiei”, a mai spus Ciucă.
Întrebat şi dacă în coaliţie se va discuta şi despre o majorare a pensiilor, el a spus că acest subiect nu a fost discutat.
Autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a arătat ministrul de Finanţe.
Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele atât cu privire la sistemul public cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.
„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat şeful de la Finanţe.