Economiile de bătrâneţe ale celor 8 milioane de salariaţi români au atins o valoare istorică şi înregistrează în ultimul an un randament mai mare cu 10 puncte procentuale faţă de rata inflaţiei anunţată joi de Institutul de Statistică ceea ce reprezintă o performanţă semnificativă pentru administratorii acestor fonduri. În 2022 fondurile au avut scăderi însă acestea au fost recuperate încă din primele luni ale anului 2023.
„Fondurile private de pensii vor continua să înregistreze rezultate pozitive şi să creeze valoare pentru contributori. Însă trebuie să privim şi să analizăm performanţa pe un ciclu economic. Iar acesta performanţă este mult superioară faţă de ceea ce livrează sistemul public de pensii“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, potrivit RomâniaTv.
Individual, performanţele din ultimele 12 luni arată astfel: 17,1% pentru Vital, 17,6% pentru Metropolitan Life Pensii Private, 17,7% pentru BCR Pensii, 17,8% pentru BRD Pensii, 18,3% pentru AZT Viitorul Tău, 18,3% pentru NN Pensii, 19,6% pentru Aripi. ZF a calculat această evoluţie pe baza valorii unitare a activului net (VUAN) publicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).