Actual

Pensionarii, la sapă de lemn. Care sunt județele cu cele mai mici pensii din România

1 ianuarie indexate cu 4.2% pensiile vor fi impozitate impozitează (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Românii se confruntă cu o mare problemă din punct de vedere al veniturilor mici. De asemenea, acestora le este greu să țină pasul cu actualele costuri de trai. Care sunt extrem de ridica, ca urmare a creșterii prețurilor pentru produse și servicii. Iar pensionarii se confruntă cu cele mai mari probleme.

Pensionarii din Români au parte de venituri extrem de mici. Care de abia le ajung de la o lună la alta. De asemenea, pensiile diferă în funcție de fiecare județ.

Pensionarii, la sapă de lemn

Pensionarii din România au venituri diferite în funcție de județ. Aceștia își primesc pensiile în funcție de condițiile de muncă. Diferențele de pensie între județe sunt mari, unele ajungând și la 1.000 de lei.

În România, pensiile sunt distribuite în funcție de o serie de factori. Printre care se numără reperele geografice și circumstanțele profesionale. De exemplu, locuitorii județului Hunedoara primesc cele mai mari pensii la nivel național. Urmează județul Gorj și București. În schimb, cele mai mici pensii din România sunt primite de pensionarii din județele Botoșani și Vrancea.

Pensii mari pentru bucureșteni

Potrivit calculelor, cea mai mare pensie o primesc locuitorii din Hunedoara. De asemenea, pe locul doi se află bucureștenii. Pensia medie pentru locuitorii din Capitală este de 2.547 de lei. Pe locul trei din punct de vedere al veniturilor mari se află pensionarii din Gorj.

Bucureștenii se plâng de multe ori că pensia lunară nu le ajunge pentru a acoperi toate cheltuielile necesare traiului. Aceștia au explicat că majoritatea banilor se duc pe utilități, acum în perioada de iarnă. „Câteodată e mai greu, de exemplu, iarna, cu facturile la gaze. Am plătit și 1.300 anul trecut” a explicat un pensionar.

Dar, celor care vin din județele cu cele mai mici pensii le este și mai greu. Pensionarii din Botoșani sau Vrancea au o medie de 1.600 de lei. De asemenea, pensionarii din Bacău încasează aproximativ 1.900 de lei. Oamenii spun că cei mai mulți bani cheltuie pe medicamente, alimente și încălzirea locuinței.

Decalajul mare al pensiilor

Acest decalaj mare al pensiilor la nivelul teritoriului este un efect al dezvoltării economice inegale la nivelul țării. Acest lucru va duce la situația în care zonele mai depărtate de Capitală să rămână nepopulate.

„Este un efect al unei dezvoltării economice inegale în teritoriu, inegal distribuită în teritoriu și care, pe termen lung, ne poate aduce foarte mari probleme pentru că zonele care sunt departe de București vor rămâne din ce în ce mai depopulate, vom avea tot mai mult această migrație dinspre rural înspre urban” a spus Cristian Păun, profesor de economie.

Majorarea pensiei

Guvernul a promis pensionarilor o majorare din 2024. Acest lucru se va întâmpla în două etape: în ianuarie și septembrie. 25 de miliarde de lei este impactul aceste decizii de majorare a pensiei. Bani pe care statul speră să-i recupereze din taxe și impozite.

„Statul când se plânge că nu reușește să colecteze suficienți bani de la cei care contribuie azi, uită să spună că nu și-a făcut datoria față de pensionarii din ziua de astăzi, să le administreze în mod corect și eficient banii. Pentru că i-au utilizat pentru diverse alte cheltuileli și nici eficient, pentru că dacă au făcut investiții, le-au făcut prost. România are peste 4,6 milioane de pensionari” a spus Romulus Oprica, sociolog, conform Daily Business .