Social

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii care s-au retras din activitate înainte de 2001. Aceștia vor primi sume reduse, neținând cont de orele suplimentare sau sporurile din perioada activă.

Înainte de 1989, săptămâna de lucru includea și ziua de sâmbătă. Orele lucrate în această zi nu sunt considerate în calculul pensiei. Pentru a obține o recalculare completă, pensionarii trebuie să furnizeze dovezi, cum ar fi adeverințe care să ateste orele suplimentare și sporurile, între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025.

Noua lege a pensiilor

Pentru cei fără acces la documentele de la angajatori, lucrurile se complică. În acest caz este necesară solicitarea documentelor de la Arhivele Statului sau de la primăria corespunzătoare. Această situație poate afecta în special pensionarii din domeniul agricol.

Începând cu 2021, pensionarii nu mai sunt obligați să obțină adeverințe de la angajatori pentru recalcularea pensiilor, simplificând procesul pentru cei care s-au retras după această dată.

Recalcularea pensiilor se va efectua prin înmulțirea numărului total de puncte obținute cu valoarea punctului de referință. Deciziile oficiale privind recalcularea urmează să fie emise de Casa Națională de Pensii Publice, însă clarificări suplimentare sunt necesare pentru evitarea complicatiilor pentru pensionari.

„O mare majoritate din pensionari vor primi majorări în urma acestei recalculări, vorbim de recalcularea pe formulă, care este prima recalculare și, după aceea, mai avem termen șase luni de la 1 septembrie, de când intră efectiv în vigoare noua lege, să luăm în calcul acele adeverințe cu venitul brut.

Noi o numim a doua recalculare, unde numai cei care au lucrat în acele zone, sectoare industriale unde au avut acele sporuri nepermanente vor primi cea de-a doua recalculare. Noutatea este că și perioada cât au fost în concediu maternal este considerată stagiu contributiv. Se ia ca stagiu contributiv, adăugându-se efectiv la stagiul de cotizare”, a spus Daniel Baciu, potrivit Gândul.