Mii de polițiști și magistrați ieșiți la pensie, la vârsta de 45 de ani, la limita legală, aleg să se reangajeze în aparatul de stat, astfel să beneficieze de sume cu mult peste medie. Un exemplu ieșit din comun este cel al noului secretar de stat din cadrul MAI, Irina Alexe, propusă și numită de cei de la USR-PLUS. Pensionată în anul 2016, la doar 42 de ani, aceasta încasează lunar suma de 13.000 de lei, notează voxbiz.ro
Raluca Turcan, actualul Ministrul al Muncii, nu agreează astfel de tactici și se gândește la măsuri care să reglementeze aceste derapaje.
„La privat, nu poţi să interzici cumularea pensiei cu salariul. În momentul când se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piaţa privată”, a declarat ministrul Muncii, care are și un plan legat de modul în care trebuie convinşi bugetarii să renunţe la asemenea metode.
Turcan: „Avem 4 milioane de pensionari în sistemul public”
„Aceste cifre care arată că avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş. Dintre toţi aceştia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze.
Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au, şi nu ca la un moment în care viaţa activă se încheie şi după aceea beneficiezi de drepturile în urma unei viaţi de muncă. Provocarea noastră este să creştem şi să impulsionăm viaţa activă.
Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei”, a spus Raluca Turcan pentru Digi24.
Când ar urma să fie aprobat proiectul Ralucăi Turcan?
Guvernul intenționează să schimbe proiectul peste două săptămâni. Practic din acel moment, sute de mii de pensionari vor trebui să redevină doar salariați sau să renunțe la joburile plătite din bani publici.
„Avem peste vârsta legală de pensionare 230.000 de oameni care, după ce s-au pensionat, aleg să se reangajeze. Şi atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii şi salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat. Pe fond avem o creştere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare, iar sustenabilitatea sistemului de pensie este şubredă”, a conchis ministrul Raluca Turcan.