De la 1 septembrie, va fi implementată o nouă politică referitoare la recalcularea pensiilor. Lucrătorii expuși la medii poluate vor resimți schimbări semnificative. Una dintre modificările majore este eliminarea posibilității de pensionare cu doi ani mai devreme pentru acești angajați. Potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, această măsură a fost luată în contextul excluderii pensionării anticipate fără penalizare din cadrul noii Legi. Pensionarea anticipată nu va mai fi disponibilă.
Recalcularea pensiilor va fi o realitate începând cu luna septembrie. Această recalculare se va baza pe criteriul contribuției fiecărui angajat și va implica aplicarea punctelor de stabilitate în mod corespunzător.
„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360. Se va aplica formula de calcul. Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.”, spune ministrul.
Recalcularea pensiilor schimbă regulile
„Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă”, a mai spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Potrivit noului act normativ, se aplică o reducere de doi ani a vârstei standard de pensionare pentru cetățenii care au locuit în zonele afectate de poluare, în urma extracției, preparării și arderii cărbunelui, timp de cel puțin 30 de ani. Sunt incluși și cei care au locuit într-o rază de 8 km în jurul zonelor menționate.
Femeile pot ieși la pensie la vârsta standard de 63 de ani. Bărbații ies la vârsta standard de 65 de ani.
Pentru cei care doresc să se pensioneze anticipat și care au trăit în aceste zone, este încă posibil până la data de 1 septembrie 2024, conform vechii legi care mai este în vigoare.
În iunie 2023, lista celor eligibili pentru pensionare anticipată din cauza mediului poluat s-a actualizat, includând și localitățile Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din județul Arad, Pitești din județul Argeș, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din județul Brașov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.
Daniel Baciu, despre pensionarea anticipată
„Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.
De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceștia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.
Referitor la acele condiții impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii. Se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.
Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere față de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă.
Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată. Încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit Antena3.