Social

Pensiile, un adevărat „abuz”! Ce se întâmplă cu veniturile românilor? Declarațiile lui Marius-Constantin Budăi

marius-constantin budai (sursă foto: monden.ro)
sursă foto: monden.ro

Recent, Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a făcut noi declarații, în cadrul unei emisiuni televizate, pe tema pensiilor românilor, cu accent de această dată pus pe necesitatea unei noi reforme a acestui sistem cu scopul de a elimina prin anumite măsuri clare „posibilitatea de a abuza legal” de aceste sisteme.

Astfel, oficialul de la Palatul Victoria susține că, în cazul creșterii vârstei de pensionare a personalului din magistratură nu va avea loc „peste noapte”. Asta pentru că aceste măsuri au fost doar anunțatemomenta, căci implementarea va dura câțiva ani de zile, în conformitate cu propunerile avute în vedere în discuțiile avute între reprezentanții Guvernului român și cei ai Comisiei Europene (CE).

Um „abuz” la adresa pensiilor?

Marius-Constantin Budăi este de părere că, astfel, o reformă serioasă în cadrul acestor sisteme de pensii trebuie tratată cu foarte mare seriozitate și acuratețe de către guvernanți pentru eliminarea sigură a „posibilităţii de a abuza legal, nu altfel, de aceste sisteme”, mai spune ministrul în cadrul unei emisiuni televizate.

„Este un complex de motive aici şi eu am fost unul dintre politicienii care a fost acuzat, de multe ori, în presă, că sunt apărătorul pensiilor speciale, încercând să explic fundamentul a ceea ce înseamnă independenţa sistemelor, a ceea ce înseamnă pensiile militare, de exemplu, care în continuare, din punctul meu de vedere, nu sunt pensii speciale. Dacă vorbim de creşterea vârstei de pensionare, nu se întâmplă aşa, peste noapte, este o etapă de tranziţie, se întâmplă până în 2035, cel puţin amendamentele care au fost lucrate şi toate aceste amendamente au fost discutate cu Comisia Europeană”, a declarat Marius-Constantin Budăi, joi seară, 8 iunie.

Budăi susține reforma pensiilor

În acest fel, prin aceste declarații, ministrul Muncii și Solidarității Sociale întărește susținerea sa pentru reformarea acestor sisteme de pensii publice, pentru o mai bună gestionare și împărțire, într-o manieră echitabilă, cu accent pe această dată pe domeniul legislaturii. „Noi plecăm, practic, de la o reformă care, până la urmă, era şi necesară, anume vorbesc aici de eliminarea posibilităţii de a abuza legal, nu altfel, de aceste sisteme şi mă refer, dacă vorbim de magistraţi, nu cred că este normal”.

„Știu sigur din discuţiile pe care le-am purtat în acest an şi jumătate cu magistraţi de carieră care au intrat imediat de pe băncile facultăţii în Institutul Naţional de Magistratură şi după care în magistratură – nu este normal să ai 24 de ani şi jumătate, de exemplu, de profesii asimilate, notar sau avocat, după care să stai una, două, trei şase luni în magistratură şi să beneficiezi de aceeaşi pensie, când tu, practic, nu poţi să te compari cu un om care 25 de ani în magistratură a avut interdicţiile pe care le-a avut şi a lucrat în stresul şi în domeniul în care a lucrat şi să vii din afara domeniului şi să beneficiezi pentru câteva luni de această pensie”, a adăugat oficialul de la Muncă, citat de romaniatv.net.