Noi informații legate de recalcularea pensiilor! Cu toate acestea, veștile nu sunt atât de optimiste. Există posibilitatea unei scăderi a sumei primite lunar de la stat. În acest an, pensiile românilor au fost majorate în luna ianuarie, conform legii în vigoare care prevede indexarea cu rata inflației la începutul fiecărui an.
Această majorare a însemnat o creștere cu 13,8% pentru pensionari. Iar pentru peste trei milioane dintre aceștia, se anticipează o nouă majorare în toamnă, în septembrie.
Pensiile se vor recalcula de două ori!
Totuși, se anunță și o a doua recalculare ulterioară, dar cu reguli mai stricte. Până în luna septembrie a acestui an, pensionarii au posibilitatea să depună la casele de pensii adeverințele de venit brut. În urma acestui demers, într-un interval de 6 luni, se va realiza o nouă recalculare a pensiilor.
Există însă și un scenariu mai puțin favorabil. În cazul în care rezultatul acestei recalculări conduce la o pensie mai mică, aceasta va rămâne în vigoare. Acest aspect sugerează că în urma celei de-a doua recalculări, pensionarii ar putea primi o sumă mai mică în cadrul pensiei lor lunare. Procesul acestei a doua recalculări va începe în septembrie 2024 și va dura 6 luni.
Ce spune Legea
„(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată. Se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării. ”
Se precizează că, în cadrul determinării punctajelor lunare pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va utiliza adeverința de venit brut. Ulterior, este necesar ca veniturile lunare să fie calculate, includând atât sumele nete, cât și cele brute, realizate înainte de data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a efectuat plata contribuției de Asigurări Sociale (CAS).
Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) reprezintă o taxă obligatorie în România, aplicată atât persoanelor cu venituri din activități independente, cât și angajaților. În aceste contexte, vor fi luate în considerare diverse tipuri de venituri, cum ar fi primele, orele suplimentare sau altele similare, dar numai în cazul în care s-a efectuat plata contribuției de Asigurări Sociale (CAS).
„(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat”, se notează în Art 139 al Legii, potrivit romaniatv.net.