Comisia Europeană este de acord ca seniorii României să primească pensii mai mari începând cu anul viitor. Există posibilitatea ca statul român să nu trebuiască să mai aibă cheltuielile în procentul de 9,4% din PIB-ul României.
Anunțul referitor la creșterea cu 14% a pensiilor a fost făcut de premierul României, Marcel Ciolacu și ministrul Muncii, Simona Bucura. Această majorare este egal cu rata inflației a anului curent, 2023.
Pensii mai mari pentru români
„Pensiile mici vor crește cu certitudine. Pentru pensiile mici va exista o abordare diferențiată în funcție de venit. Este normal să se întâmple acest lucru. Nu i se ia nimănui niciun drept. Este normal să ne învățăm lecția când s-au tăiat pensiile și salariile în România. Să venim cu o abordare pentru a evita un dezechilibru macro-economic”, a transmis premierul României, Marcel Ciolacu.
Se pare că cei de la Comisia Europeană au fost de acord cu eliminarea limitei de 9,4%, conform antena3.ro.
În acest caz trebuie menționat faptul că statul român a declarat faptul că toate cheltuielile pentru veniturilor seniorilor vor fi sustenabile. Acest lucru se găsește în noul Plan Național de Redresare și Reziliență.
„Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care va înlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) sustenabile din punct de vedere fiscal pe termen lung (2022-2070)”. Aceasta este noua formă a Planului Național de Redresare și Reziliență.
Noua formulă a PNRR
Astfel, noua formă a legislației va trebuie să introducă o formulă de calcul pentru noile pensii și pentru pensiile în plată. „Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul de sustenabilitate fiscală a cheltuielilor cu pensiile. În plus, aceștia nu trebuie să permită creșteri ad-hoc ale nivelului pensiilor”, conform PNRR.
Oficialii europeni au cerut ca noua lege a pensiilor să fie terminată mai devreme.
”Este foarte posibil să venim cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului. Solicitarea Comisiei este de a închide cât mai mult din inechitățile din interiorul legii pensiilor. Niciodată Comisia Europeană (CE) nu ne-a cerut să mărim pensiile celor care au la pensie mai mult decât au avut în activitate”, a transmis premierul României, Marcel Ciolacu.
În momentul actual, punctul de pensie din România este în valoare de 1.785 de lei.
De asemenea, din luna octombrie a anului în curs va crește și salariul minim brut. Acesta va ajunge la valoare de 3.300 de lei de la 3.000 de lei. Și în luna ianuarie, salariul minim brut va crește din nou. Acesta va ajunge la 3.750 de lei. Salariul net va fi de 2.231 de lei.