Social

Pensii mai mari pentru seniori! Cum se calculează suma pentru perioadele asimilate și necontributive

recalcularea pensiilor 15 ani
sursa foto: arhiva companiei

Casa de Pensii a anunțat că se vor acorda sume mai mari la pensie pentru perioadele asimilate și necontributive. Instituția a explicat cum se calculează vechimea pentru aceste categorii. Noua formulă de calcul aduce avantaje pensionarilor, fiind mai favorabilă decât cea din vechea lege.

Vechimea unei persoane se împarte în trei categorii: perioadă contributivă, perioadă asimilată și perioadă necontributivă. Fiecare dintre acestea contribuie la stabilirea pensiei, pe baza unei formule specifice. Deciziile de recalculare au fost deja distribuite către aproape 5 milioane de români, prin Poșta Română.

Pensiile, calculate în funcție de vechime

Casa Națională de Pensii a detaliat ce reprezintă aceste perioade și modul în care pot influența valoarea pensiilor.

Stagiul de cotizare, un termen important în actuala lege, are mai multe semnificații și este esențial pentru stabilirea pensiei fiecărei persoane.

q) Stagiu de cotizare – perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum şi perioadele asimilate şi perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.

p) Sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii – sistemele de pensii ale căror organizare şi funcţionare sunt reglementate de alte acte normative.

r) Stagiu de cotizare contributiv – perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.s) Stagiu complet de cotizare contributiv – perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate.

Perioadele asimilate reprezintă intervale în care nu au fost plătite contribuții de asigurări sociale. Totuși, legea le consideră echivalente cu stagiul de cotizare în sistemul public de pensii.

Conform art. 14 din Legea nr. 360/2023, perioadele asimilate sunt acele momente în care asiguratul nu a contribuit direct la sistemul de pensii, dar acestea sunt totuși recunoscute ca vechime.

Ce sunt perioadele asimilate

Aceste perioade se adaugă stagiului de cotizare, fiind incluse în calculul pensiei finale. Legea definește clar care sunt aceste intervale și cum se iau în considerare la stabilirea drepturilor de pensie.

Conform prevederilor art. 14 din Legea nr. 360/2023 se arată că:(1) În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

a) A urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare iniţială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz.

b) A satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus. A fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

c) A beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii.

d) A beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale.

e) A beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani, potrivit newsweek.