Băștinașii trăiesc și astăzi după reguli proprii, departe de orice interacțiune cu civilizația modernă.
Una dintre Insulele Andaman din Golful Bengal este și Insula Santinelei de Nord, din care o mare parte este împădurită, și înseamnă „acasă” pentru un grup mic de indigeni care nu au niciun contact cu lumea modernă.
Populația acestei insule este estimată la câteva sute de indivizi care nu au niciun contact cu alți oameni.
Considerată entitate suverană sub protecția Indiei, insula este remarcabilă pentru atitudinea ostilă a populației față de orice vizitator străin. De fapt, unii o definesc drept cel mai periculos loc din lume.
Oamenii de pe insulă atacă cu săgeți și sulițe
Acest mic teritoriu este locuit de tribul Sentinelese, un grup etnic complet inaccesibil. Deja în secolul al XIII-lea, Marco Polo susținea că, dacă un străin ar veni în acest loc, îl vor ucide și îl vor mânca după aceea. Și, deși au trecut multe secole, el este încă extraordinar de periculos, oamenii de aici aruncând sulițe și pietre către orice persoană, barcă sau avion care se apropie de loc.
Primul și probabil singurul contact prietenos cu locuitorii acestui petic de pământ a avut loc în anul 1991, când cărturarul TN Pandit a sosit pe insulă și a adus localnicilor mai multe nuci de cocos și alte cadouri, în speranța de a le câștiga încrederea.
Dar, cu toate acestea, la scurt timp după această expediție, oficialii indieni au decis să oprească alte interacțiuni, declarând întreaga insulă, care are dimensiunea Manhattan-ului, precum și întinderile de apă din jurul acesteia, pe o rază de circa 5 kilometri, drept zonă de excludere.
Mai târziu a venit un anunț similar și din partea Administrației Insulelor Andaman și Nicobar, autoritățile declarând încă din anul 2005 că nu există intenția de a interveni asupra stilului de viață sau a habitatului locuitorilor Insulei Santinelei de Nord și că nu este interesată în a realiza alte contacte cu aceștia.
Prin urmare, în 2006, doi pescari ilegali care s-au apropiat de coasta ei au sfârșit morți și îngropați pe țărm.
Apoi, prin anul 2018, un misionar american (John Allen Chau, în vârstă de 26 de ani) a fost ucis după ce s-a aventurat pe insula North Sentinel din Golful Bengal pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu, potrivit alephnews.com.
Așa că, după cum spune proverbul, curiozitatea ucide pisica, iar oricine s-a apropiat de insulă – intenționat sau din greșeală – a fost atacat cu sulițe și săgeți.
Rapoartele privind respingerea străinilor de către băștinași datează încă din 1867, când exploratorii britanici au fost nevoiți să se lupte cu atacurile după ce au naufragiat în largul coastei insulei și așteptau să fie salvați.
Insula Santinelei de Nord are aproximativ 72 km pătrați, o formă relativ pătrată, dispune de o plajă îngustă care înconjoară insula și de multă pădure. Este greu de spus dacă se va face vreodată contactul cu acest trib misterios. În prezent, se pare că tribului îi este mai bine fără vreo interferență cu civilizația modernă.
Originea Sentinelesei
Potrivit organizației Survival International, Sentinele sunt descendenții primilor bărbați care au călătorit din Africa în urmă cu aproximativ 60.000 de ani. De-a lungul mileniilor, tribul a fost la vânătoare, pescuit și adunare. De asemenea, este important de menționat că nu există dovezi că folosesc foc. În ciuda faptului că este un teritoriu dependent al Indiei, autoritățile au ignorat mult timp locul și au creat, de asemenea, o zonă de excludere de trei mile în jurul insulei, potrivit ro.hardhobbittobreak.com.
Fiind izolată de mii de ani, populația este vulnerabilă la bolile și virușii pe care străinii îi poartă și la care au devenit demult imuni.
Prin urmare, avertismentele internaționale de a nu călători în această zonă nu au doar scopul de a proteja turiștii de violența lor, ci și de a proteja populația insulară de boli.