Lifestyle

Pavel Durov, dezvoltatorul Telegram, nu vrea să colaboreze cu autoritățile

Pavel Durov, dezvoltatorul Telegram, nu vrea să colaboreze cu autoritățile

Pavel Durov, dezvoltatorul Telegram, nu vrea să colaboreze cu autoritățile. Telegram este una dintre cele mai populare aplicații de chat din lume. Protocoalele dezvoltate de Telegram sunt considerate foarte sigure, corespondența purtată prin această aplicație fiind considerată foarte sigură. Autoritățile din mai multe state acuză că aceasta este populară printre criminali și teroriști,

Pavel Durov, dezvoltatorul Telegram, împotriva autorităților

Pavel Durov, intitulat de unii Zuckerberg, pentru că a fondat o clonă a Facebook-ului în 2006, are 36 de ani, trăiește în Dubai și este considerat cea mai bogată persoană din lume.

Telegram este prezentată ca un loc de unde autoritățile statelor nu pot extrage informații, fiecare utilizator având posibilitatea de a scrie orice își dorește. Autoritățile sunt neputincioase, deoarece Durov refuză accesul acestora la datele utilizatorilor. A fost găsită o adresă în Dubai, pe care autoritățile germane au încercat să o contacteze pentru a aflat anumite date, însă nimeni nu le-a răspuns.  „Până în prezent, nu am dezvăluit date ale utilizatorilor către terți, cu atât mai puțin guvernelor”.

Aplicația Telegram este instalată pe 570 de milioane de smarphone-uri, începutul pandemiei făcând-o mult mai populară.

 

Un caz din decembrie 2011 arată cum răspunde Durov anchetelor guvernelor

În acel an, Rusia se confrunta cu cele mai mari proteste din ultimii 20 de ani, 10.000 de oameni ieșind în stradă din cauza revenirii lui Vladimir Putin la președinție. Durov încă era șeful rețelei VKontakte, care avea la acea vreme 100 de milioane de utilizatori. Pentru aceste proteste, a fost folosită rețeaua de socializare, motiv pentru care agenția de informații rusă, FSB, i-a cerut lui Durov să închidă aceste grupuri. În loc să se supună cerinței, acesta a publicat pe Twitter scrisoarea pe care a primit-o de la FSB. Trei zile mai târziu, ofițeri înarmați au apărut la ușa apartamentului său, însă Durov a refuzat să deschidă. După circa o oră, au plecat.

Acest moment a fost nașterea Telegram. Ofițerii FSB l-au făcut să realizeze că nu există un canal sigur de comunicare, aplicația ajungând să fie gata în august 2013.

Din cauza faptului că Durov a refuzat să ofere FSB datele utilizatorilor ucraineni care protestau împotriva președintelui ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici, acesta a fost demis din propria companie, urmând să părăsească țara, iar ani mai târziu, să se mute în Dubai.

Criptomoneda lui Durov a fost blocată de Statele Unite

Foștii angajați ai companiei au declarat despre Durov că interesul acestuia nu au fost banii, ci influența și recunoașterea globală. Viziunea lui Durov despre aplicație este de a fi o platformă unde cât mai mulți oameni pot comunica și partaja informații, fără să aibă teama de a fi interceptați.

Creșterea Telegramului din ultimii ani s-a bazat pe posibilitatea de a crea grupuri de până la 200.000 de persoane care pot discuta între ele și canalele care oferă accesul la un număr nelimitat de persoane. Mișcarea „Querdenken” din Germania, folosește mai multe canale Telegram pentru a-și organiza protestele din diferite orașe.

În 2017, Durov a încercat să aducă venituri pentru Telegram, găsind ca soluție crearea unei criptomonede pentru aplicație. Aceasta urma să le permită utilizatorilor să trimită bani și să facă cumpărături. Însă, în octombrie 2019, Comisia pentru valori mobiliare din Statele Unite a impus oprirea vânzării acestor criptomonede, susținând că reprezintă o lansare pe piață ilegală. Telegram a criticat această mișcare, însă instanța a refuzat să anuleze decizia, conform spiegel.de.