Lifestyle

Pateul VEGETAL, bombă pentru sănătate! Conține zeci de E-uri

Pateul VEGETAL, bombă pentru sănătate! Conține zeci de E-uri

Pateul VEGETAL, bombă pentru sănătate! Potrivit unui studiu comparativ realizat de InfoCons pe baza etichetelor produselor vegetale ce se regăsesc pe piața din România, pateul vegetal este o adevărată bombă pentru sănătate. Pateurile de post conțin numeroși aditivi extrem de periculoși pentru sănătate. Conțin până la 13 E-uri.

Pateul VEGETAL, bombă pentru sănătate!

Au fost realizate 39 de produse, de la diversi producători si distribuitori. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :

Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

  • Broccoli 33% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și masline 2.1% din compoziție
  • Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
  • Masline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
  • Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
  • Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
  • Semințe de in 2.5% din compoziție
  • Ceapă verde 2% din compoziție

Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13. Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală). Află AICI care sunt cei mai des întâlniți aditivi din pateul de post.

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale:

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.
  • Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 4.9g. Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.
  • 46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.
  • 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.
  • 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Cât de periculoasă este sarea?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii.

Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic.

Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”