Lifestyle

Pățania unui turist în Viena. Suma pe care a plătit-o pentru un banal cappucinno

sursă foto: keurig.com
FOTO: Keurig.com

Mare atenție atunci când comandați la diferite restaurante pe care nu le cunoașteți mai ales dacă vă aflați pe meleaguri străine. În caz contrat aveți toate șansele să repetați pățania lui Karin Tasch o turistă care a plătit mult prea mult pentru un capucino.

Personajul în cauză aflat într-un periplu turistic în Viena a fost deranjată la culme atunci când ospătarul i-a adus nota de plată pentru ceea ce consumase și anume un banal capuccino. Din păcate pentru turistă, aceasta nu a consultat lista de prețuri înainte de a comanda și poate că nici nu este de blamat, în fond, cât poate costa un capucino.

Pățania unui turist în Viena

Aparent, acest tip de gândire nu este unul sănătos pentru portofel. Putem presupune că un banal cappucinno n-ar fi ridicat prea multe probleme bugetului, înainte ca prețurile să explodeze, odată ce criza pandemică a luat sfârșit, însă nici nu am apucat să ne dezmeticim prea bine că o alta a început, generată de altfel de conflictul din Ucraina. Cum resursele au început să dispară cătinel de pe piață, comercianții au fost nevoiți să acopere cheltuielile, și cum altfel, dacă nu printr-o majorare a prețurilor.

În cazul nostru, Karin Tasch a decis să consume un cappuccino la Cafe Museum din Viena, un local situat pe strada Operngasse la numărul 7, unde a scos din buzunar pentru porția de energie nici mai mult nici mai puțin de 6,90 euro echivalentul a 34 de lei.

„De obicei, nu fac asta pentru a-i face pe oameni să evite o companie anume, dar prețul acestui cappuccino e strigător la cer. Nu mai spun că a fost servit într-o cană de espresso!”, și-a exprimat nemulțumirea Karin Tasch într-o postare pe rețeaua de socializare Twitter.

Spre deosebire de capitala Austriei, în România, București, Centrul Vechi același tip de băutură costa undeva la 20 de lei, aproximativ 4 euro, dar cantitatea este aproape dublă.

O bere la o terasă în Grecia te poate costa și 7 euro

În situația lui Karin s-au aflat și alți conaționali de-ai noștri, de pildă, un român a rămas șocat când a aflat câți bani trebuie să scoată din buzunar pentru o bere băută la o terasă din Grecia. Nu vă gândiți că era o bere cu apă din Baikal sau te miri ce de prin ce ghețar cu apă pură, nu nicidecum, era o bere simplă pentrucare românul nostru a achitat 35 de lei, adică șapte euro. Foarte mult am putea spune dacă luăm în considerare faptul că un gyros a costat doar cinci euro.

Aparent, după cele două crize consecutive cea a pandemiei și cea care este în desfășurare, comercianții fie nu mai au scrupule fie strategie de manegement a luat cu totul o altă turnură. De unde, cândva, mai demult, lozinca a fost  „Clientul nostru stăpânul nostru”, pare-se că aceasta s-a tranformat mai degrabă în zicala neaoșă „Prinde gâsca rupe-i capul”.

Ce ne determină să facem aceste afirmații, ușor ironice, dar care sunt încărcate de adevăr? Ei bine, răspunsul este unul foarte simplu, prețurile, prețurile extrem de piperate, de-a dreptul jecmănitoare.

Un exemplu care să susțină afirmația vine tot din Grecia, unde de a beneficia e un șezlong, pe lângă faptul că trebuie să plătești 5 euro, ceea ce nu ar fi ieșit din comun, dar pentru a beneficia de ele trebuie să faci consumație de minim cinci euro, altminteri zece euro, te costă cel puțin un șezlong, informează cancan.ro.