Orezul și pastele au multe lucruri în comun. Ambele sunt alimente realizate din cereale, bogate în carbohidrați și ușor de preparat (și, prin urmare, ideale pentru acele ocazii în care nu avem prea mult timp de petrecut în bucătărie).
Dar care este cea mai sănătoasă opțiune? și Care sunt proprietățile care le disting? Vom analiza principalele diferențe ale acestor două alimente.
Care este mai sănătos?
Răspunsul la întrebarea dacă orezul sau pastele sunt mai sănătoase depinde în mare măsură de condițiile fiecărei persoane. Cu toate acestea, la nivel general, putem spune că sunt foarte asemănătoare.
Acest lucru se datorează faptului că conținutul lor nutrițional este foarte similar. Acestea sunt în jur de 130 kcalorii la 100g, sub 2 grame de grăsimi, peste 75 de carbohidrați și, deși pastele câștigă în proteine și fibre, ele marchează într-adevăr valori foarte similare.
Pe de altă parte, principalele diferențe constă în faptul că orezul nu conține gluten, deci este mai potrivit pentru persoanele cu boală celiacă sau pentru cei care sunt intoleranți sau sensibili la gluten; iar în pastele respective, pe de altă parte (mai ales dacă este integral) îi ajută pe diabetici să-și controleze mai bine glicemia (deși diferența este minimă în acest sens).
Ceea ce se recomandă, în orice caz, este să alegeți versiunile întregi ale ambelor alimente înainte de cele rafinate. Acest lucru se datorează faptului că procesul de rafinare îndepărtează o mare parte din fibrele și mineralele sănătoase găsite în cereale.