International

Paște sângeros în Ucraina. Șase rachete au lovit Odesa. Un bebeluș a murit

Paște sângeros în Ucraina. Șase rachete au lovit Odesa. Un bebeluș a murit

Armata Rusiei a lansat cel puțin șase rachete asupra orașului-port Odesa, transmit canalele de informare din Ucraina. Informația a fost verificată și confirmată de CNN în această seară.

Un consilier al ministrului de Interne din Ucraina, Anton Gerașcenko, a precizat că cel puțin una dintre cele șase rachete a lovit clădiri rezidențiale.

Bilanțul victimelor se ridică la cinci morți, inclusiv un bebeluș în vârstă de trei luni, și 18 răniți. Numărul victimelor a fost comunicat de Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenskiy.

BBC notează că rușii au lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje, provocând o explozie care s-a resimțit în tot orașul. Din cele 6 rachete trimise de Rusia, doar aceasta a reușit să treacă de radarul ucrainean. Luptătorii contraatacă o mare parte din atacurile aeriene, însă țintele lor sunt în mijlocul orașelor mari, iar dacă o singură rachetă reușește să-și atingă ținta, se pot produce zeci, chiar sute de victime omenești.

„Au lovit clădiri rezidențiale. Cu siguranță se știe despre un mort. A ars până la moarte în mașina lui, în curtea uneia dintre case”, a transmis Gerașcenko via Telegram.

Ministrul de externe Dmitri Kuleba a transmis și el un mesaj, spunând că singurul scop al rușilor este teroarea:

„Singurul obiectiv al atacurilor rusești cu rachete asupra Odesei este teroarea. Rusia trebuie recunoscută ca stat sponsor al terorismului și tratată în consecință. Fără afaceri, fără contacte, fără proiecte culturale. Avem nevoie de un zid între civilizație și barbari care lovesc orașele pașnice cu rachete”, a scris el pe Twitter.

Putin refuză armistițiul de Paște

„Invazia rusă a Ucrainei a fost intenționată doar ca un început, apoi vor să captureze alte țări”, a transmis Volodimir Zelensky înainte de Paște. Președintele a spus lumii că Rusia a respins un armistițiu în perioada Paștelui ortodox, iar The Guardian îl citează pe adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, care a declarat că această cerere nu este „sinceră” și că ar da mai mult timp luptătorilor ucraineni să se înarmeze.