Ouăle și carnea de miel sunt alimentele de bază pentru masa tradițională de Paști. Așa că este o veste tristă pentru români că ambele au trecut prin scumpiri substanțiale. Un cofraj cu 30 de ouă, de exemplu, s-a scumpit cu 30% – 35% față de anul precedent. În plus, luna sărbătorilor duce la niște creșteri bruște ale prețurilor, cu aproximativ 50% mai mult față de perioadele obișnuite.
Pentru a cumpăra 30 de ouă de la un mare lanț de magazine, dăm, în medie, 45 de lei. Un ou se vinde la un preț de 1-2 lei bucata. În perioada sărbătorilor pascale din 2022, același produs putea fi cumpărat la prețul de 30 de lei. Chiar mai scumpe sunt ouăle pe care le cumpărăm gata vopsite. Un cofraj cu zece astfel de ouă are prețul de 26 de lei, ceea ce înseamnă că o bucată ar costa 2,6 lei.
Astfel, în aprilie 2022, costul mediu al unui cofraj de 30 de ouă era de 30 de lei. În septembrie 2022, el ajunsese la 36 de lei, urmând ca în aprilie 2023 să ajungă la suma de 45 de lei.
Cum e situația la ferme
În mod surprinzător, fermierii români nu comercializează ouăle la un preț foarte ridicat. Costul pentru o bucată cumpărată de la poarta fermei este 0,59 lei/ou. Prin comparație, media europeană este de 0,75 lei/ou, se arată într-un raport publicat de Antena 3 CNN.
Asta chiar dacă și agricultorii au fost nevoiți să pipereze prețurile. Ei sunt nevoiți să facă asta deoarece totul s-a scumpit, iar în lipsa unei scumpiri, profitul pe care l-ar face s-ar apropia de zero.
Totuși, comercianții, în special reprezentanții marilor magazine, sunt acuzați de o creștere artificială a costurilor, în contextul inflaționist actual.
Ajutor social pentru anumiți români
Sărbătorile pascale cauzează probleme tuturor românilor, dar mai ales celor care se află deja în categorii sociale vulnerabile. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a demarat un proiect prin care persoanele eligibile vor primi pachete de 25 de kilograme de alimente pentru masa de Paști. De asemenea, tichetele lor sociale vor fi reîncărcate cu suma de 250 de lei înainte de prăznuirea acestei sărbători creștine.
„Vouchere de alimente primesc aproape 2,4 milioane de români. Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie. De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanțat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a declarat Marcel Boloș, liderul MIPE, cu privire la aceste demersuri de întrajutoare.