International

Parlamentul din Zona Verde a Bagdadului a fost luat cu asalt de protestatarii irakieni

Parlamentul din Zona Verde a Bagdadului a fost luat cu asalt de protestatarii irakieni
aljazeera.com

În semn de protest față de nominalizarea unui bloc rival pentru funcția de prim-ministru, sute de manifestanți, majoritatea susținători ai liderului șiit irakian, Muqtada al-Sadr, au pătruns în Zona Verde puternic fortificată.

 Protestatarii au luat cu asalt clădirea Parlamentului

Sute de demonstranți irakieni, majoritatea adepți ai liderului șiit irakian Muqtada al-Sadr, au luat cu asalt clădirea parlamentului din Bagdad pentru a protesta împotriva nominalizării la funcția de prim-ministru de către partidele susținute de Iran.

Când protestatarii au pătruns miercuri, 27.07.2022, în Zona Verde de înaltă securitate a capitalei, unde se află clădiri guvernamentale și misiuni diplomatice, niciun parlamentar nu a fost prezent în parlament. Doar forțele de securitate se aflau în interiorul clădirii și păreau să permită protestatarilor să intre cu ușurință.

Protestatarii se opun candidaturii lui Mohammed Shia al-Sudani, un fost ministru și fost guvernator provincial

Prim-ministrul Mustafa al-Kadhimi le-a cerut protestatarilor să „se retragă imediat” din Zona Verde. Într-o declarație, Mustafa a avertizat că forțele de securitate vor avea grijă de „protecția instituțiilor statului și a misiunilor străine și de a preveni orice prejudiciu adus securității și ordinii”.

La alegerile din octombrie 2021 din Irak, blocul lui Al-Sadr a câștigat 73 de locuri, devenind cea mai mare formațiune din Parlament, cu 329 de locuri. Însă de la data votului, discuțiile pentru formarea unui nou guvern au stagnat, iar Al-Sadr a renunțat la procesul politic.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a împiedica demonstranții să avanseze

Miercuri, 27.07.2022, protestatarii au purtat portrete ale liderului șiit. Manifestanții au ajuns pe artera principală a Zonei Verzi, adunându-se cu zecile în fața ușilor clădirii Parlamentului. Pentru a le împiedica avansarea protestatarilor, poliţia a blocat ușile principale  și a tras cu gaze lacrimogene.

Demonstranții, care au venit din „multe orașe” din Irak, s-au înghesuit în jurul a 2 intrări în Zona Verde și au scandat: „Al-Sudani, afară!”

Ce au vrut să transmită manifestanții

Potrivit aljazeera.com, protestatarii:

  • „Vor să transmită mesajul lor că sunt împotriva corupției, împotriva politicienilor corupți”.
  • „Ei spun că țara a suferit mulți ani de corupție și administrare proastă… ei spun că vor continua să protesteze pașnic aici”.

După ce adepții lui Al-Sadr au ocupat Parlamentul, acesta a emis o declarație pe Twitter în care le-a spus că mesajul lor a fost primit și „să se întoarcă în siguranță la casele tale”, semnalând că nu va mai exista o escaladare a sit-in-ului.

Ulterior declarației lui Al-Sadr, la scurt timp, protestatarii au început să iasă din clădirea Parlamentului sub supravegherea forțelor de securitate.

Incidentul și demonstrația ulterioară de control a lui Al-Sadr asupra adepților săi, au adus un avertisment implicit către partidul Cadru cu privire la o potențială escaladare care va urma dacă se formează guvernul cu Al-Sudani la cârmă.

Al-Sudani a fost selectat de liderul statului de drept și fostul prim-ministru Nouri al-Maliki. Înainte ca al-Sudani să poată face față Parlamentului pentru a fi așezat oficial ca prim-ministru desemnat, partidele trebuie mai întâi să aleagă un președinte.

Al-Sadr a ieșit din discuțiile formației guvernamentale după ce nu a reușit să atragă destui parlamentari pentru a obține majoritatea necesară pentru a alege următorul președinte al Irakului.

O mișcare similară a avut loc și acum câțiva ani

În anul 2016, susținătorii Al-Sadr au luat cu asalt Parlamentul într-un mod similar. Ei au organizat o așezare și au emis cereri de reformă politică după ce prim-ministrul de atunci Haidar al-Abadi a încercat să înlocuiască miniștrii afiliați partidului cu tehnocrați într-o acțiune anticorupție.

Potrivit unui reporter al sursei citate:

  • Al-Sadr a vrut să demonstreze rivalilor săi că este încă „relevant din punct de vedere politic” prin protestele de miercuri, 27.07.2022.
  • „Evident, este un joc foarte periculos. Ar putea arunca țara în lupte civile intra-șiite”.

Tulburările politice au lăsat Irakul fără buget în anul 2022, împiedicând cheltuielile pentru proiectele de infrastructură atât de necesare și reformele economice.

Deși Bagdadul obține venituri record din petrol din cauza prețurilor ridicate ale țițeiului și nu a mai văzut războaie majore de la înfrângerea ISIL (ISIS) în urmă cu 5 ani, irakienii spun că situația exacerbează lipsa de servicii și locuri de muncă.