Coaliţia PSD-PNL-UDMR a votat împotriva eliminării sancţiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR, care ar da liber la nerespectarea Constituţiei. Potrivit Luju.ro, dorinta ministrului Justitiei Catalin Predoiu de eliminare a sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile obligatorii ale CCR, dandu-se astfel liber la nesocotirea Constitutiei Romaniei si comitandu-se un atentat la suveranitatea nationala, are sanse mici sa fie implinita si sa treaca de Parlament.
Parlamentarii PSD, PNL şi UDMR, vot împotriva unui proiect al ministrului Cătălin Predoiu. Era identic cu unul iniţiat de USR
Având în vedere poziţia majorităţii din Parlament, formată din PSD, PNL şi UDMR, care cu doar câteva luni în urmă a respins în bloc, şi bine a făcut, un proiect identic al USR prin care se propunea, la fel cum face Cătălin Predoiu, eliminarea sancţiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR, scriu jurnaliştii de la Luju.ro.
„Aşadar, coaliţia PSD-PNL-UDMR a votat in bloc impotriva eliminarii sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR, care ar da liber la nesocotirea Constitutiei. O popunere, repetam, inserata identic in acest moment de ministrul Justitiei Catalin Predoiu in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor.
In acest context, ne intrebam: vor putea oare vota altfel decat au facut-o in mai 2022 deputatii de la PSD, PNL si UDMR cand vor discuta prevederea din viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, prin care se doreste abrogarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR, fix la fel cum se propunea in proiectul USR respins de deputatii PSD, PNL si UDMR?”
Senatorii PSD, PNL şi UDMR au refuzat să dea liber la ignorarea deciziilor CCR
A urmat apoi votul din Senatul Romaniei. Si aici, proiectul USR prin care se propunea eliminarea sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, idee preluata de ministrul Justitiei Catalin Predoiu in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, a picat cu votul majoritatii PSD-PNL-UDMR.
Concret, proiectul de lege privind aborgarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR a fost dezbatut si votat in sedinta Senatului din 29 iunie 2022. Rezultatul final a fost urmatorul: 88 de voturi pentru respingerea proiectului, 20 pentru adoptarea proiectului, inregistrandu-se o abtinere.
Dintre senatorii care au votat impotriva proiectului USR de eliminare a sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, 39 apartin PSD, 29 apartin PNL, 12 apartin AUR, 6 apartin UDMR, iar 2 sunt neafiliati. Practic, si in Senat coalitia PSD-PNL-UDMR a votat impotriva eliminarii sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR, prin care se da liber la nesocotirea Constitutiei.
Lista cu deputaţii şi senatorii PSD, PNL şi UDMR care au votat aici.
In acest context, ne intrebam din nou: vor putea oare vota altfel decat au facut-o in iunie 2022 senatorii de la PSD, PNL si UDMR cand vor discuta prevederea din viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, prin care se doreste abrogarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR, fix la fel cum se propunea in proiectul USR respins de deputatii PSD, PNL si UDMR?