Economic

Parlamentari americani şi europeni se opun proiectului Nord Stream 2

Parlamentari americani şi europeni se opun proiectului Nord Stream 2

Luni, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, a adoptat o declaraţie împreună cu omologii din mai multe parlamente europene. Aceștia se opun recentului acord dintre Washington şi Berlin de a permite finalizarea gazoductului Nord Stream 2.  Gazoductul este destinat să transporte gaze naturale din Rusia direct în Germania pe sub Marea Baltică, scrie Agerpres.

„Considerăm Nord Stream 2 un proiect geopolitic orientat spre extinderea influenţei Rusiei asupra Europei prin dominarea pieţei energiei”, a afirmat senatorul democrat Bob Menendez într-o declaraţie comună cu omologii din Estonia, Republica Cehă, Irlanda, Letonia, Polonia, Ucraina, Marea Britanie şi Lituania.

Luna trecută, preşedintele SUA, Joe Biden, şi cancelarul german, Angela Merkel, au ajuns  la un acord care permite finalizarea construirii gazoductului Nord Stream 2.

Ucraina se opune de mult timp a proiectului de gazoduct

Ucraina s-a opus mult timp proiectului de gazoduct aproape finalizat în valoare de 11 miliarde de dolari considerând că acesta va oferi Moscovei opţiunea teoretică de a înceta transportul gazului prin Ucraina. Acest lucru ar priva Kievul de miliarde de dolari obţinuţi din taxe de tranzit şi ar pune în pericol securitatea sa.

Totodată, a apreciat luni un înalt responsabil german pentru mediu, gazoductul Nord Stream 2, menit să transporte gaze naturale din Rusia direct în Germania pe sub Marea Baltică, ar putea deveni depăşit în curând.

„S-ar putea ca Nord Stream 2 să devină rapid un fel de dinozaur printre proiectele energetice, pentru că noi vrem să ajungem la zero emisii către 2045”, a declarat preşedintele Agenţiei Germane de Mediu (UBA), Dirk Messner, pentru grupul media RND, preluat Adevărul.

Conducta Nord Stream 2, care este aproape finalizată, urmează să transporte gaze naturale din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina. Această conductă de gaze este de mult timp o sursă de tensiuni între Germania şi SUA, deoarece Washingtonul o vede drept un risc în materie de securitate prin creşterea dependenţei energetice a Europei faţă de Rusia. Polonia şi Ucraina, la rândul lor, avertizează în acest sens, în timp ce Germania dă asigurări că nu va fi cazul.

Conform lui Messner, Germania ar trebui să urmărească obiective ambiţioase în domeniul protecţiei mediului.

„În toate sectoarele în care survin emisii, trebuie să accelerăm punerea în practică a unor obiective ambiţioase. Aceasta vizează în primul rând sistemul energetic, sistemul de transport, oraşele noastre, industria noastră, agricultura noastră, consumul nostru”, a spus oficialul german.

Messner a susținut utilizarea mai extinsă a energiei regenerabile, cum ar fi panourile cu celule fotovoltaice, care au capacitatea de a capta lumina solară şi de a o converti în energie electrică.