Social

Părinții primesc câte 570 de lei! Ce alte schimbări importante se aduc

crește valoarea indemnizațiri cu 3500 de lei; foto: playtech.ro
foto: playtech.ro

Măsura de creștere a vârstei de eligibilitate pentru concediu și indemnizație de îngrijire a copilului bolnav a fost adoptată marți, 23 mai, în unanimitate, de plenul Camerei Deputaților.

În prezent, această restricție este de 7 ani; cu toate acestea, noua propunere legislativă ar urma să crească această limită la 12 ani.

Ce modificări se aduc

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, care reglementează concediile și indemnizațiile de asigurări de sănătate, ar urma să fie modificată prin această propunere legislativă prin adăugarea alineatului 1 la articolul 26. Proiectul mărește de la 7 ani, cât este în prezent, la 12 ani vârsta la care se poate acorda concediu și indemnizație pentru îngrijirea unui copil bolnav.

„Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, prevede proiectul adoptat.

Un copil bolnav de 7 ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji singur sau pentru a-și lua singur medicamentele, potrivit autorilor proiectului de lege.

„Scopul principal este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, notează inițiatorii proiectului de lege, scrie RomâniaTV.

Părinții primesc 570 de lei pe lună

Angajații care nu beneficiază de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului primesc lunar tichete valorice pentru îngrijirea copilului. Aceste cupoane pot fi folosite doar pentru a acoperi școlarizarea la creșele înregistrate ale copilului, fie că sunt publice sau private.

O propunere legislativă care tocmai a trecut prevede plata directă a contravalorii în lei a tichetelor de creșă către creșe sau alte organizații similare. Aceasta este o excepție de la norma conform căreia tichetele de creșă pot fi utilizate numai cu carduri de tichete valorice care pot fi răscumpărate electronic.

Planul a fost aprobat de prima cameră a Parlamentului și urmează acum să fie supus votului deputaților. Scenariul existent, în care companiile nu pot oferi acest beneficiu extrasalarial angajaților care se întorc la serviciu după un concediu de maternitate, a determinat depunerea acestei propuneri în Parlament. Scuza invocată este că nu există emitenți de tichete de creșă disponibili.

Cupoanele lunare de îngrijire a copilului sunt distribuite în conformitate cu cerințele legale și cu informațiile specifice furnizate de fiecare angajator. Nu li se cer contribuții de asigurări sociale. Valoarea maximă a tichetelor de creșă pentru fiecare copil înscris la grădiniță este de 570 de lei pe lună. Potrivit RomâniaTV, această sumă a fost actualizată cel mai recent în toamna anului trecut.