Bebelușul luat de autorităţile din Danemarca de la părinții români, acuzați că l-ar fi agresat, a fost readus în România, unde va fi crescut de bunicii materni.
În seara zilei de miercuri, 13.07.2022, bunicii materni ai bebelușului român, preluat la începutul acestui an de autorităţile din Danemarca, au adus copilul în România, unde va fi crescut de ei, la Vaslui, așa cum deja am informat. Micuțul în vârstă de 7 luni a putut fi adus în țară prin implicarea autorităților române.
Părinții bebelușului au fost arestați la începutul anului, sub acuzația că l-ar fi maltratat pe copil. Aceasta s-a întâmplat în luna ianuarie 2022. Ulterior, aceștia au fost eliberați, însă ancheta continuă.
Când vor putea cei doi soți să își vadă copilul
Deși au fost eliberați din arest, părinții nu au dreptul să-și ia copilul înapoi și nici nu pot veni în România până când ancheta în care sunt cercetați pentru agresiune nu se finalizează.
Atmosfera la sosirea bebelușului pe aeroportul din România
La sosirea pe aeroportul din Iași, bebelușul a fost primit de rude și localnici din Negrești, jud. Vaslui, care au dorit să fie alături de bunicii copilului.
Potrivit familiei, starea copilului este bună, însă nu se știe când bebelușul își va vedea părinții, aflați în continuare sub ancheta autorităților din Danemarca.
„Este un sentiment foarte plăcut și frumos, ca bunică, să te vezi cu nepoțelul în brațe după 6 luni”, a declarat bunica bebelușului la sosirea pe aeroportul din România.
„Povestea”, pe scurt, a celor întâmplate
Părinții lui, soții Rotundu, bănuiți de agresiune de autoritățile daneze, au fost arestați temporar și ulterior eliberați.
În urmă cu 6 luni, 2 români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul avea hemoragie craniană şi suspectau „sindromul bebeluşului scuturat”.
Ca urmare a situației create, copilul a fost dat în plasament la o familie din Danemarca de către autorități.
Ulterior, autorităţile daneze au decis eliberarea părinţilor, după ce au fost adunate toate probele din acest caz şi nu mai exista un motiv întemeiat pentru a-i priva de libertate. Totuși, aceștia nu îşi putea vedea copilul timp de 6 luni.
În acest sens, la momentul respectiv, Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook, a transmis: „Noutăţi despre cazul familiei Rotundu, din Danemarca. Tinerii români au fost eliberaţi din arestul preventiv, însă, nu-şi pot vedea copilul în următoarele 6 luni. Nu renunţam la demersurile pe care le facem pentru aducerea în ţară a băieţelului M.R. şi plasarea acestuia la familia bunicilor materni”.
Apoi, Gabriela Firea , ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a anunţat că a transmis o scrisoare oficială către Ministerul Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care a solicitat o soluţie de comun acord pentru aducerea în ţară a copilului familiei Rotundu.
Astfel, Gabriela Firea a declarat: „În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluţie pentru orice copil aflat într-o situaţie dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, iar legislaţia naţională este adaptată în acest sens”.
De asemenea, autoritățile române au susținut ca bebelușul să fie crescut de bunicii materni, după ce s-a constatat că bunica maternă este casnică şi desfăşoară ocazional activitate de voluntariat la o asociaţie umanitară, iar bunicul este asistent maternal profesionist, cu o experienţă de 10 ani, şi are în prezent în plasament o fetiţă de 14 ani.
Ca urmare a tuturor demersurilor făcute, Direcţia de Protecție a Copilului Vaslui, România a decis că băieţelul are dreptul să intre în familia extinsă, mai ales că bunicul este asistent maternal.
„Am trăit fiecare moment cu nădejdea aceasta că, într-o zi, micul nostru românaș va veni din nou în familie. Este licențiat bunicul pentru a ține copiii în plasament, li s-a încredințat până la urmă propriul nepoțel. Părinții încă nu au voie să îl vadă, cel puțin pe teritoriul Danemarcei”, a spus pastorul Paul Marica.