Lifestyle

Părinții a doi elevi din Cluj vor plătii o avere reprezentând daune morale, după ce au jignit o profesoară pe Whatsapp

Părinții a doi elevi din Cluj vor plătii o avere reprezentând daune morale, după ce au jignit o profesoară pe Whatsapp
alert24.ro

La Cluj-Napoca, o profesoară urmează să încaseze 30.000 lei de la părinţii a doi foşti elevi, care au ironizat-o pe reţelele sociale. În anul şcolar 2018-2019, copiii, elevi în clasa a VII-a la acea vreme, au publicat pe un cont fals de Facebook, dar şi pe grupul de WhatsApp al clasei imagini ce ilustrau o maimuţă, menite să denigreze imaginea profesoarei.

Ulterior, după aproape cinci ani, Judecătoria Cluj-Napoca a admis că onoarea şi reputaţia dascălului au avut de suferit, aşa că părinţii celor doi elevi trebuie să plătească.

Relatarea faptelor

Întreaga poveste a început în anul şcolar 2018-2019, când profesoara era şi dirigintă la clasa a VII-a C de la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca.

Unul dintre elevi, cu o zi înainte de începerea şcolii, a postat o caricatură la adresa dascălului, care ilustra o maimuţă, pe grupul de WhatsApp al clasei, imagine care a devenit apoi fotografia de grup şi a fost publicată, ulterior, şi pe un cont fals de Facebook.

Dar elevul respectiv nu s-a oprit aici, ci ar fi continuat ironizarea profesoarei, astfel că în luna decembrie a anului 2018 a prelucrat o noua fotografie denigratoare şi insultătoare la adresa cadrului didactic.

Apoi, câteva luni mai târziu, în martie 2019, un al doilea elev ar fi creat pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, folosind ca poză de profil, respectiv fotografie de copertă, cele două imagini editate de colegul său.

Iar, în momentul în care a aflat de cele întâmplate, profesoara s-a adresat instanţei de judecată.

În acest sens, și-a angajat un avocat şi a cerut 50.000 de lei daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei plus cheltuielile de judecată.

„A fost o glumă…”

Părinţii celor doi elevi au fost chemaţi în faţa instanţei și au încercat să demonstreze că acţiunile profesoarei sunt nefondate. Totuși, mama unuia dintre elevi a recunoscut că fiul său a creat acel cont fals de Facebook, pe care l-ar fi şters, însă, o zi mai târziu. De asemenea, și mama celuilalt elev a încercat să explice instanţei că totul ar fi fost doar „o glumă copilărească”, în condiţiile în care imaginea editată, respectiv poza cu maimuţa, ar fi ilustrat, de fapt, porecla atribuită profesoarei în şcoală.

Nota cinci la purtare

De asemenea, pentru fapta sa, copilului i-ar fi fost scăzută, în acel an şcolar, nota la purtare, nota cinci. Ca urmare a acelui incident, copilul de 14 ani la acea vreme ar fi fost nevoit să meargă la psiholog.

Ce a decis instanța

După aproximativ cinci ani, instanţa a decis că faptele celor doi elevi „au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei”, aşa că părinţii lor sunt acum buni de plată:

  • publicarea, pe cheltuială proprie, a hotărârii instanţei într-un cotidian local de largă audienţă.
  • 30.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, potrivit clujust.ro