Aceste zone devenite celebre din cauza neglijenței administrației locale pot deveni în timpul mandatului primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, două „bijuterii” naturale. Nicușor Dan a anunțat în cursul zilei de vineri un parteneriat între Primărie, Ministerul Mediului și Apele Române, cu scopul dezvoltării potențialulul neglijat al acestor zone de până acum.
Concursul internațional de soluții devine soluția lui Nicușor Dan pentru a rezolva problemele de la Lacul Morii și Parcul Natural Văcărești:
„O să existe un parteneriat între Primăria Capitalei, minister, Apele Române şi va exista un concurs internaţional de soluţii, ceea ce specialiştii reclamă de ani de zile: pentru obiective majore de investiţii publice, să existe o multitudine de soluţii, care să plaseze Bucureştiul pe harta globală”, a declarat Nicușor Dan după o vizită de lucru la Ministerul Mediului, la care a participat și premierul Ludovic Orban.
Lacul Morii, ambiția lui Nicolae Ceaușescu
Barajul menit să împiedice revărsarea apei râului Dâmbovița a determinat apariția insulei artificiale. Această insulă trebuia să devină o atracție în zonă, dar autoritățile post-comuniste au neglijat zona. În prezent, aceasta se află într-o stare avansată de degradare. Insula Lacul Morii a găzduit un singur eveniment important, și anume „Coke Live”, din 2007, cu Prodigy și The Cult.
„Delta Văcărești” sau „cel mai sălbatic loc din București”
Parcul Natural Văcărești se află situat în apropierea centrului orașului. Este rezultatul involuntar al unei ambiții a lui Nicolae Ceaușescu și care are potențialul de a deveni un important punct turistic pentru România.
Împrejmuită de un dig lung de 5,4 km, înalt de 15 metri, „Delta Bucureștiului” este o arie protejată în care se găsesc 150 de specii de păsări, 13 specii de mamifere, 5 specii de reptile, 6 specii de amfibieni, 111 specii de insecte, 7 specii de pești, 12 specii de moluște, 331 de specii de plante, potrivit Asociației Parcul Natural Văcărești.
În locul parcului, până la finalul anilor ’80, Parcul Văcărești era un cartier mărginaș al Bucureștiului, sărăcăcios, neasfaltat, plin de case și de grădini. Acesta a fost ras la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, care a vrut să facă „Lacul Văcărești”, alimentat gravitațional din Argeș, respectiv Lacul Mihăilești. După Revoluție, proiectul a fost abandonat și a început să prindă viață. La începutul anilor 2000, un om de afaceri a vrut să preia spațiul verde și să-l transforme într-o zonă de agrement, cu terase, terenuri de golf și blocuri de locuințe. În cele din urmă, justiția i-a dat peste cap planurile.
În 2013, „Delta Bucureștiului” a devenit prima arie naturală protejată din mediul urban, din România, în urma deciziei Academiei, iar în 2016 s-a înființat „Parcul Natural Văcărești”, prin HG.