DNA a efectuat, joi, 28 aprilie 2022, mai multe percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, la solicitarea Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi. Ancheta vizează presupuse fraude cu fonduri europene.
Parchetul European, condus de Kovesi, lovește la București în „Afacerea măștilor”
Procurorii europeni (din cadrul Biroului EPPO) conlucrează cu procurorii DNA în cadrul a două anchete. Prima vizează o fraudă de peste 3 milioane de euro, cu legături în Cipru, Portugalia şi Spania, după cum indică un comunicat al EPPO.
În acest caz, se bănuieşte că beneficiarul unui proiect finanţat cu fonduri europene a obţinut ilegal suma de 3.073.646,35 euro (14.440.459,60 lei, fonduri nerambursabile), în perioada septembrie 2018 – ianuarie 2020, ca urmare a folosirii de documente şi declaraţii false.
După obţinerea pe nedrept a fondurilor, beneficiarul ar fi transferat banii pentru a acoperi frauda şi ar fi folosit, prin intermediari, companii cu sediul în Spania, Portugalia şi Cipru. În urma încheierii percheziţiilor, şase persoane vor fi conduse la Oficiul EPPO Bucureşti pentru audieri. Percheziţiile se efectuează cu sprijinul poliţiştilor din structura de sprijin a procurorilor europeni din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Bucureşti (Directia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti) şi ofiţerii Jandarmeriei Române ( Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române), mai arată sursa citată.
După obţinerea incorectă a fondurilor, beneficiarul este suspectat că le-a transferat pentru a le masca originea ilicită şi a ascunde astfel frauda. Schema de fraudare are un caracter transfrontalier întrucât beneficiarul a utilizat, prin intermediari, companii cu sediile în Spania, Portugalia şi Cipru.
În urma efectuării percheziţiilor, şase persoane au fost conduse la biroul EPPO de la Bucureşti, amenajat în sediul DNA, pentru a li se prezenta acuzaţiile şi a fi audiate. Procurorul european delegat din România a beneficiat de sprijin din partea procurorilor europeni delegaţi din Spania, Portugalia şi Cipru, care au efectuat investigaţii în jurisdicţiile lor în cadrul mecanismului de cooperare furnizat de regulamentul EPPO.
Percheziţiile din România se efectuează cu sprijinul poliţiştilor din structura de sprijin a procurorilor europeni din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Bucureşti (Directia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti) şi ofiţerii Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române), mai arată sursa citată.
În prezent, EPPO este în curs de identificare a banilor, bunurilor şi activelor care vor fi îngheţate la valoarea pagubelor.
Conform unor surse, beneficiarul din comunicatul procurorilor este firma Sanimed Impex International a omului de afaceri Cătălin Hideg, controlată printr-un off-shore din Cipru, despre care am scris și în 2021, când s-a descoperit că stă în spatele afacerii cu achiziția de măști de protecție prin firma unei bucătărese din Călugăreni, Giurgiu.
Firma Sanimed ar fi accesat fondurile de peste 3 milioane pentru a ridica un centru medical în comuna Călugăreni-Giurgiu, a organizat licitație pentru constructor, iar firma desemnată câștigătoare era controlată tot de patronul Sanimed.
A doua anchetă vizează achiziția de măști de la începutul pandemiei
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2020, în legătură cu achiziţii publice de materiale sanitare efectuate în timpul pandemiei de Covid 19”, a transmis, joi, DNA.
„În cauza mediatizată prin comunicatul 394/VIII/3 din 28 aprilie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de doi oameni de afaceri și a SC SANIMED INTERNATIONAL IMPEX SRL, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cumpărare de influență, spălarea banilor, a unor infracțiuni de fals și înșelăciune (comise în diferite forme de participație).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.
În contextul menționat mai sus, cei doi suspecți ar fi determinat funcționari din cadrul Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate (O.N.A.C.), pentru ca, prin încălcarea legislației primare, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri și instituția publică menționată, a acordului cadru care viza achiziția a 1.750.000 măști de protecție”.
S-au falsificat acte ca să nu se plătească penalități statului
„Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei”.
Contract de consultanță prin care Sanimed a dat șpaga
„Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.
Prin modalitatea descrisă mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție. Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).
Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
Ulterior comunicatului, surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că unul dintre oamenii de afaceri urmăriți penal este Cătălin Hideg, patronul Sanimed International Impex SRL, iar cea de a doua persoană pusă sub urmărire penală este Gloria Rusu, cu putere de decizie în Sanimed.
Legătura dintre Sanimed și firma bucătăresei din Giurgiu se regăsește în cifrele DNA și în articole de presă
Așa cum am mai precizat, încă de anul trecut semnalam în Evenimentul zilei că achiziția de măști de protecție împotriva Covid este o afacere dubioasă, în care importatori și reprezentanți ai statului și-au dat mâna nu doar pentru salvarea națiunii de pandemie.
Să reluăm povestea, dacă tot s-a pornit ancheta oficial!
Guvernul României, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziționarea de măști de protecție. ONAC este o instituție a statului român, împuternicită de guvern printr-o ordonanță de urgență, să facă achizițiile urgente pentru combaterea pandemiei de coronavirus. ONAC era condus de Cornelia Nagy, numită preşedinte cu rang de secretar de stat de premierul Viorica Dăncilă, în 2018. Pe 17 martie 2020 s-a semnat contractul, pe 25 martie s-a făcut licitația. Că doar era decretată stare de urgență!
Contractul a fost încredințat firmei Romwine&Cofee, înființată în 2019. Avea ca obiect principal de activitate „comerț cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”. Conform datelor de la Registrul Comerțului, sediul Romwine se află într-o casă (camera 1) din satul Uzunu, comuna Călugăreni din județul Giurgiu.
Romwine&Cofee este deținută în acte de o anume Maria Cristian, despre care am aflat că este bucătăreasă. Ea trebuia să livreze 1.750.000 de măști de protecție.
Reacția pe care a avut-o patronul Sanimed
La sfârșitul lui ianuarie 2022, Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed International, a admis într-o emisiune tv că firma sa se află, de fapt, în spatele Romwine&Cofee. „În ianuarie-februarie, compania noastră nu a putut să plătească TVA-ul, pentru prima dată în istoria noastră de 20 de ani. Și atunci, pentru că nu am putut să avem certificat fiscal, am folosit această companie din grupul nostru cu care am participat. Deoarece Sanimed era blocată pentru că nu și-a plătit facturile către stat, am participat cu Romwine&Cofee. Am făcut eforturi foarte mari pentru livrarea acestor măști, am mers special în Turcia”, a declarat patronul Sanimed.
Apoi, într-un comunicat de presă, patronul Sanimed a venit cu precizări.
Date făcute publice de către patronul anchetat acum de procurorii EPPO și DNA
„*Firma Romwine & Cofee SRL este distribuitor al Sanimed International Impex SRL, făcând parte dintr-un grup de firme ce activează de douăzeci de ani pe piața medicală din România.
*În data de 20.03.2020 am încheiat cu IGSU contractul subsecvent pentru o cantitate de 795.000 măști FFP2 la o valoare fără TVA de 17.410.500 lei și 875.000 măști FFP3 la o valoare de 27.912.500 lei fără TVA, produsele urmând a fi livrate etapizat în max.35 zile.
*În data de 23.03.2020, cu eforturi foarte mari au fost livrate primele 100.000 măști (50.000 FFP2 și 50000 FFP3) către IGSU. A fost emisă factura de avans de 30% din valoarea contractelor fără TVA, însă până la data prezentei nu au fost încasați banii.
* În momentul de față, grupul Sanimed este singura companie care a obținut Autorizația de Import de Măști FFP2 și FFP3.”
Prețurile la care s-a câștigat licitația s-au dovedit de a nu fi atât de mici cum susținea patronul Sanimed sau reprezentanți ai autorităților. 21,9 lei pentru o mască certificată FFP2 și 31,9 lei pentru o mască certificată FFP3.
Reprezentanți ai autorităților din sectorul medical au negat, fostul premier Ludovic Orban, la fel, ba când s-a încins subiectul în toată presa, acesta a spus că va cere o anchetă.
În ciuda acestor dezvăluiri, afacerea „Măștile bucătăresei din Giurgiu” a continuat, iar partea cu măștile FFP3 a fost în scurt timp validată, prin publicarea anunțului de atribuire în sistemul SICAP.