De-a lungul istoriei, personalității din toate domeniile vieții, s-au implicat sau doar au cochetat, mai mult sau mai puțin, cu ideea de spionaj.
”Papa” Hemingway, un spion total nepriceput. Cum de au ajuns experții la această concluzie
Romancier, povestitor și jurnalist american. Despre Ernest Hemingway s-a scris că a fost inclusiv spion KGB, dar și al FBI.
Ce știm astăzi despre Ernest Miller Hemingway (21 iulie 1899 – 2 iulie 1961). Hemingway a fost un romancier, povestitor și jurnalist american. Stilul său economic și discret – pe care l-a numit teoria icebergului – a avut o influență puternică asupra ficțiunii secolului al XX-lea, în timp ce stilul său de viață aventuros și imaginea sa publică i-au adus admirația generațiilor ulterioare.
Hemingway a produs cea mai mare parte a operei sale între mijlocul anilor 1920 și mijlocul anilor 1950 și a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1954.
A publicat șapte romane, șase colecții de povestiri și două lucrări de non-ficțiune. Trei dintre romanele sale, patru colecții de povestiri și trei lucrări de non-ficțiune au fost publicate postum. Multe dintre operele sale sunt considerate clasice ale literaturii americane (wikipedia).
Când nu scria romane clasice, autorul de renume mondial își petrecea timpul boxând, vânând, pescuind, dar și spionând pentru guvernul sovietic sau american.
Potrivit unor dezvăluiri recente, „Papa” Hemingway a petrecut câțiva ani lucrând pentru KGB, deși nu era foarte bun la asta.
În ultimii ani ai vieții sale, Ernest Hemingway a devenit paranoic. Romancierul laureat al Premiului Nobel a început să divagheze, plângându-se mereu, despre cum FBI-ul îi urmărea fiecare mișcare.
În anul 1960, el le-a spus prietenilor săi că agenții federali îi puseseră microfoane în mașină, îi citeau corespondența și îi ascultau permanent convorbirile telefonice. Hemingway credea că aceștia îi verificau inclusiv operațiunile bancare.
Toată lumea de la acea vreme, apropiații și nu numai, au respins vehement afirmațiile sale, considerându-le nebunești, gândindu-se că poate Hemingway a avut o cădere nervoasă. Ulterior, scriitorul a început să fie tratat cu șocuri electrice la Clinica Mayo din Minnesota.
Și cu toate acestea, FBI-ul chiar îl urmărea, cu adevărat, pe Hemingway. Încă din anii ’40, J. Edgar Hoover și-a pus agenții să îl urmărească pe faimosul autor. Totul a ieșit la suprafață prin faptul că în 1983, FBI a publicat un raport de 127 de pagini despre Hemingway.
Prin urmare, unii dintre vechii prieteni ai scriitorului au început să se întrebe, pe bună dreptate, dacă nu cumva acțiunile Biroului federal american au contribuit la sinuciderea lui Hemingway, din 1961, după cum menționează și The Telegraph.
Această dezvăluire ridică o întrebare justificată: de ce l-a investigat FBI-ul pe Ernest Hemingway? Deci, agenții au avut un motiv.
În anul 2010, la editura Universității Yale a apărut o carte intitulată „Spioni: Mărirea și decăderea KGB-ului în America”. Bazată pe cercetările unui fost ofițer KGB care a răscolit arhivele sovietice datând din epoca lui Stalin, cartea a dezvăluit că Ernest Hemingway a fost, de fapt, agent secret, scrie incredibila.ro.
De la ”Bătrânul și Marea”, la ”Bătrânul și KGB”
Sau cel puțin, marele scriitor a încercat să fie agent KGB. În 1941, romancierul a fost recrutat de agenții KGB sub numele de cod „Argo”. Hemingway s-a mai întâlnit cu agenții sovietici în cel puțin două ocazii, o dată la Havana și o dată la Londra.
Rușii au fost dezamăgiți deoarece ei au descoperit rapid că, deși Hemingway știa să scrie cărți foarte bune, nu avea stofă de agent secret. Scriitorul nu le-a furnizat niciodată informații valoroase și, după cum au notat ofițerii KGB în rapoartele lor, datele venite de la Hemingway „nu au putut fi verificate în teren”.
Practic, Hemingway a fost un spion prost și le-a livrat sovieticilor fabulații, în loc de informații. La începutul anilor 1950, sovieticii au renunțat la Hemingway și au tăiat definitiv legătura cu el, punând astfel capăt poveștii „Bătrânul și KGB”.
Informator FBI în Cuba
Marele scriitor american Ernest Hemingway a fost în timpul celui de al doilea război mondial informator al FBI în Cuba. Însă colaborarea sa cu FBI a fost de scurtă durată, din 1942 până pe 1 aprilie 1943, deoarece rapoartele sale nu erau ceea ce dorea serviciul.
Ziarul american Alliance pentru care Hemingway a lucrat ca reporter în perioada războiului din Spania era condus de Jay Allen, care potrivit unor rapoarte ale FBI era un adept al Partidului Comunist. Însă, FBI a aflat, mai târziu, că începand cu 23 septembrie 1941, Ernest Hemingway rupsese toate legaturile cu organizaţiile comuniste.
Se presupune că el a fost racolat de FBI deoarece locuia de doi ani în Cuba şi devenise prieten apropiat al consulului Ambasadei SUA din Cuba, Kennett Potter, şi secretarului adjunct, Robert P. Joyce.
Fiind cunoscută pasiunea scriitorului pentru pescuit, una din sarcinile lui era aceea de a patrula cu barca sa coastele sudice ale Cubei, în special în zonele în care fusese semnalată prezenţa unor submarine.
Informaţiile furnizate de Hemingway erau redactate în trei exemplare, acestea fiind trimise ambasadorului SUA în Cuba, Spruille Braden, secretarului Joyce şi FBI.
După două luni de activitate, relevanţa informaţiilor şi devotamentul lui Hemingway faţă de agenţie au fost puse sub semnul întrebării.
După renunţarea la colaborare, FBI a rămas cu ochii pe Hemingway, deoarece, potrivit unui raport, acesta urma să scrie o carte bazată pe experienţa de informator. Hemingway chiar ar fi spus că în carte vor apărea toate persoanele pe care le-a cunoscut în acea perioada, inclusiv ambasadorul Spruille Braden, a relatat EVZ, într-un material amplu pe această temă.