Moartea este un fenomen inevitabil cu care se confruntă fiecare om de pe acest pământ, iar unora dintre noi ne este greu să acceptăm plecarea de pe această lume. Este adevărat că, în mod natural, unii oameni evită să vorbească despre lucrurile neplăcute care ne înconjoară, însă Papa Francisc a vorbit despre această realitate greu de suportat.
Într-un interviu retranscris într-o carte intitulată ‘Sănătatea papilor’ din care au fost publicate sâmbătă fragmente în cotidianul argentinian La Nacion, Papa Francisc se vede murind la Roma, fără a se întoarce să trăiască în Argentina natală, notează AFP, citat de Agerpres.
Voi fi papă, în exerciţiul funcţiunii sau emerit
În acest interviu acordat de Papa Francisc jurnalistului şi medicului argentinian Nelson Castro la Vatican, Papa spune că se gândeşte la moarte, dar nu se teme de ea. Întrebat cum îşi vede propriul sfârşit, Francisc, în vârstă de 84 de ani, răspunde: „Voi fi papă, în exerciţiul funcţiunii sau emerit. Şi la Roma. Nu mă voi întoarce în Argentina”.
Potrivit autorului cărţii intitulate ‘Sănătatea papilor, ”este prima dată când un papă vorbeşte despre sănătatea sa cu transparenţa cu care a făcut-o Francisc”.
Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, pe nume Jorge Bergoglio, mai spune că nu îi lipseşte Argentina: ‘Nu, nu mi-e dor de ea. Am trăit acolo 76 de ani. Ceea ce mă doare sunt problemele sale’, într-o aluzie la criza economică care zguduie ţara sud-americană.
Cât de mult înseamnă Argentina pentru Papa Francisc?
Originar dintr-o ţară care are cel mai mare număr de psihologi şi psihanalişti pe locuitor, suveranul pontif povesteşte, de asemenea, că a consultat un psihiatru în perioada dictaturii (1976-1983). Era atunci provincial al iezuiţilor din Argentina şi a trebuit să ajute ‘oamenii în clandestinitate pentru a-i scoate din ţară ca să le salveze viaţa’. ‘Timp de şase luni, am fost să o consult o dată pe săptămână’, dezvăluie papa. ‘M-a ajutat să mă situez în raport cu modul de a-mi gestiona fricile din acea perioadă. Imaginaţi-vă cum a fost să transport o persoană ascunsă într-o maşină – abia ascunsă sub o pătură – şi să trec de trei puncte de control militar în zona Campo de May’, cea mai mare cazarmă din ţară.
Liderul celor 1,3 miliarde de catolici este considerat o persoană cu risc
„Tensiunea pe care mi-a provocat-o a fost enormă”, mărturiseşte suveranul pontif. Papa argentinian a fost vaccinat împotriva COVID-19. Pe lângă vârsta sa, liderul celor 1,3 miliarde de catolici este considerat o persoană cu risc: la vârsta de 21 de ani, în 1957, suferea de pleurezie acută şi chirurgii au trebuit să efectueze o ablaţiune parţială a plămânului drept.