Papa Francisc, cel de-al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor, trece printr-o perioadă dificilă. Primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea, care a împlinit astăzi, 17 decembrie, 85 de ani, s-a confruntat cu probleme de sănătate de-a lungul parcursul celor opt ani la Vatican, însă le neagă vehement.
Papa Francisc trece prin momente cumplite: E posibil să renunțe la funcție. Are probleme grave de sănătate
S-a speculat că starea lui de sănătatea este fragedă. Cea mai recentă a fost în iulie anul acesta care a dus inclusiv la zvonuri precum faptul că mandatul său ar putea fi aproape de sfârșit.
Împlinind vârsta de 85 de ani, Papa Francisc a depășit cu aproape două decenii vârsta de pensionare din Italia, care este de 67 de ani. Îngrijorările anterioare i-au făcut pe oameni să se întrebe dacă ar putea dori ca un succesor să preia conducerea Vaticanului.
Cu toate acestea, Papa Francisc a spus că momentan nu are în plan o astfel de mișcare. În iulie, a trebuit să se confrunte cu o intervenție chirurgicală la nivelul intestinului inferior, fiindu-i îndepărtat o parte din colon.
În luna septembrie, Papa a declarat că nu se gândește la pensionare și că acum poate duce o „viață total normală”. Acesta a adăugat că cu ajutorul operației a început să mănânce orice își dorește, lucru care nu era posibil anterior.
Papa Francis a spus că speculațiile despre sănătatea sa din presa italiană sunt inevitabile. Ori de câte ori un Papă este bolnav, a spus el, există întotdeauna oameni care consideră că acesta se va pensiona. Vaticanul formează un conclav al Colegiului Cardinalilor atunci când trebuie să aleagă un nou Papă.
Papa: „Demisia? Nici măcar nu mă gândesc la asta”
Papa Francisc a adăugat: „Demisia? Nici măcar nu mă gândesc la asta”. Totuși, experții au opinii diferite, afirmând că Papa are probleme destul de grave de sănătate. Vorbind pentru Euronews, Francesco Antonio Grana a spus că are „dificultăți motorii”. Grana a adăugat că era „sub ochii tuturor” și că semnele erau prezente „înainte de operația de colon”.
De asemenea, el a contracarat afirmațiile Papei privind dieta, afirmând că partea de intestin îndepărtat ar trebui să necesite o „dietă destul de strictă”. Episcopii catolici tind să se pensioneze cu mult înainte de vârsta Papei, favorizând demisia la vârsta de 75 de ani. Cu toate acestea, rareori se întâmplă să o facă, adesea servind până la moartea lor, la fel ca și în cazul monarhilor.
Predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a încălcat o tradiție de lungă durată în 2013, când s-a pensionat la vârsta de doar 86 de ani, potrivit Express.co.uk.