Lifestyle

Papa Francisc: „Toți suntem in aceeași barca, trebuie sa mergem impreuna”

Papa Francisc: „Toți suntem in aceeași barca, trebuie sa mergem impreuna” a foste mesajul Suveranului Pontif către toți credincioșii. Papa Francisc a adresat, vineri seara, binecuvântarea specială „Urbi et Orbi” – care, de obicei, este rostită doar de Crăciun și de Paște – și s-a rugat pentru sfârșitul pandemiei de coronavirus.

Pe ploaie, într-o liniște asurzitoare, Papa Bergoglio și-a lansat „strigătul” în Piața Sfântul Petru de la Vatican, complet goală:Papa Francisc: „Toți suntem in aceeași barca, trebuie sa mergem impreuna” Francisc îi cere lui Dumnezeu să privească spre „starea dureroasă” cu care se confruntă umanitatea din cauza pandemiei.

 

„Te implorăm: ‘Trezește-te Doamne’!”, a spus Suveranul Pontif, citind din Evanghelie un pasaj în care discipolii sunt îngroziți de furtună și Isus doarme. De asemenea, le cere tuturor să își schimbe „cursul” revenind la Dumnezeu și la adevăratele principii, în primul rând la solidaritate, pentru că ne gândeam „că vom rămâne mereu sănătoși într-o lume bolnavă”, cuprinsă de războaie și de „nedreptăți planetare”.

 

Papa Francisc îi invită pe credincioși să aibă încredere în Dumnezeu, pentru că „știm, tu ai grijă de noi”. Rugăciunea Papei, care sosește în piață vizibil emoționat, este susținută de icoanele dragi romanilor din curtea bazilicii, de la „miraculosul” crucifix San Marcello până la Salus Populi Romani. Și în invocarea Papei Francisc sunt menționate toate persoanele din fruntea luptei împotriva coronavirusului, de la „medicii epuizați” până la politicienii care sunt chemați să susțină greutatea alegerilor lor. Papa Bergoglio vorbește și în fundal auzi doar ploaia, pescărușii, vreo ambulanță în trecere.

„Pare că seara a căzut de câteva săptămâni. Întunericul gros este tot mai dens în piețele, străzile și orașele noastre; a pus stăpânire pe viața noastră, umplând totul cu o tăcere asurzitoare și cu un gol dezolant” și „ne-am trezit speriați și pierduți”, „cuprinși dintr-odată de o furtună neașteptată și furioasă”, a spus Papa Francisc în timpul rugăciunii sale înaintea binecuvântării „Urbi et Orbi”.

„Ne-am dat seama că ne aflăm în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar, în același timp, importanți și necesari, toți chemați să vâslim împreună”, a spus Suveranul Pontif într-o Piață Sfântul Petru cuprinsă de ploaie.

Lumea este chemată să dea „un sens” acestui moment dificil prin redescoperirea de noi spații de solidaritate, observă Papa Bergoglio în rugăciunea din Piața Sfântul Petru. „Domnul ne provoacă și, în mijlocul furtunii noastre, ne invită să retrezim și să activăm solidaritatea și speranța capabile să ofere soliditate, susținere și sens acestor ore în care totul pare să se afunde. Îmbrățișarea crucii sale – subliniază Papa – înseamnă a găsi curajul de a îmbrățișa toate contrarietățile din timpul prezent, abandonând pentru o clipă fuga noastră după omnipotență și posesie, pentru a da spațiu creativității pe care numai Spiritul este capabil să o trezească. Înseamnă a găsi curajul de a deschide spații unde toată lumea să se poată simți chemată și a permite noi forme de ospitalitate, fraternitate și solidaritate”.

Papa Francisc I și-a pronunțat rugăciunea într-o tăcere asurzitoare. Vocea sa avea în fundal numai căderea ploii și cântecul pescărușilor. O situație complet inedită.

În rugăciunea specială către Sfântul Petru, Papa „îl imploră pe Dumnezeu”. „Acum, în timp ce suntem într-o mare agitată, Te implorăm: ‘Trezește-te, Doamne’!” „Nu ne lăsa la mila furtunii!” „Din această colonadă care îmbrățișează Roma și lumea coboară asupra voastră, ca o îmbrățișare mângâietoare, binecuvântarea lui Dumnezeu. Doamne, binecuvântează lumea, dă sănătate trupurilor și mângâiere inimilor! Ne ceri să nu ne fie frică. Dar credința noastră este slabă și suntem timorați. Dar Tu, Doamne, nu ne lasă la mila furtunii!”

Medicii din prima linie în lupta împotriva coronavirusului, dar și politicienii care trebuie să facă alegerile: ne rugăm pentru ei în această seară în Piața Sfântul Petru.

În invocări, Papa Francisc s-a rugat pentru „umanitate, îngrozită de frică și de supărare”, pentru „bolnavii și muribunzii asupriți de singurătate”, pentru „medicii și operatorii sanitari, epuizați de oboseală”, pentru „politicieni și administratori, care poartă greutatea alegerilor”.

Papa Bergoglio s-a rugat pentru invocarea încetării pandemiei de coronavirus. Evenimentul a fost tradus și în limba semnelor. Radio Vatican News, de fapt, pe lângă tradiționala transmisie live în opt limbi (italiană, engleză, franceză, spaniolă, portugheză, germană, arabă și chineză), a activat și un canal dedicat pe YouTube pentru traducere în limba semnelor. Traducerea va fi editată de călugărița Veronica Donatello, șefa Serviciului Național al Conferinței Episcopale din Italia pentru îngrijirea pastorală a persoanelor cu dizabilități, transmite ANSA