Papa Francisc se află în Canada pentru şase zile. În prima zi, Papa Francisc s-a întâlnit cu populația indigenă din Canada şi a cerut „iertare pentru răul comis” împotriva populației indigene din Canada, inclusiv în școlile rezidențiale pentru copiii amerindieni administrate de biserică, și a deplâns faptul că unii dintre membrii săi au „cooperat” la politicile de „distrugere culturală”, potrivit AFP.
Papa Francisc s-a întâlnit cu aborigenii din Canada care i-au făcut un dar neașteptat
Referindu-se la o „eroare devastatoare”, Papa Francisc a recunoscut responsabilitatea unor membri ai Bisericii în acest sistem în care „copiii au suferit abuzuri fizice și verbale, psihologice și spirituale”.
„Sunt îndurerat. Îmi cer iertare”, a spus Papa în fața a mii de indigeni din Maskwacis, în vestul Canadei.
Cuvintele Papei, traduse în limba engleză, au fost întâmpinate cu aplauze puternice după cererea de iertare.
În total, suveranul pontif a cerut „iertare” de trei ori, „cu rușine și claritate„, în timpul acestui prim discurs foarte așteptat, rostit în limba spaniolă pe locul fostului internat Ermineskin, în prezența a numeroși supraviețuitori și membri ai comunităților indigene (First Nations, Métis și Inuit).
„Locul în care ne aflăm acum stârnește în mine un strigăt de durere, un strigăt înăbușit care m-a însoțit în aceste ultime luni”, a insistat el, evocând „traumele” suferite de generații de indigeni și „rănile încă deschise”.
Violențele, descrise drept „genocid cultural” de o comisie de anchetă, au făcut cel puțin 6.000 de victime între sfârșitul secolului al XIX-lea și anii 1990 și au creat o undă de șoc pe parcursul mai multor generații, reactivată de descoperirea a mii de morminte anonime în 2021.
„Politicile de asimilare au sfârșit prin a marginaliza sistematic popoarele indigene (…) Limbile și culturile voastre au fost denigrate și suprimate”, a spus Francisc.
„Amintirea experiențelor devastatoare din școlile rezidențiale ajunge la noi, indignată și dureroasă, dar este necesară”, a adăugat el.
Insistând asupra necesității de a „rememora”, Papa a mai spus că „scuzele (nu) reprezintă un punct final”, ci „doar primul pas” pe drumul spre „vindecare”.
Papa Francisc a creat şi puţină panică în rândul delegaţiei oficiale
Papa Francisc s-a amuzat şi a stârnit îngrijorarea celor care îi asigurau paza în timpul vizitei în Canada când i-a cerut unui consilier al Vaticanului să-i împingă scaunul cu rotile aproape de oamenii care îl aşteaptau în afara unei biserici, în Edmonton, în loc să meargă la maşina lui aşa cum era planificat, relatează Reuters.
Papa Francis tocmai terminase o vizită la Biserica Sacred Heart of the First Peoples din Edmonton, capitala statului Alberta, care a urmat unei excursii la Maskwacis, unde a făcut gestul istoric de a-şi cere scuze pentru rolul catolicismului în sistemul notoriu de şcoli rezidenţiale din ţară.
Ieşind din mica biserică, el a observat că mulţi oameni care nu au putut intra înăuntru erau adunaţi în spatele unor bariere. El i-a spus consilierului său să-i împingă scaunul cu rotile aproape de gard.
Francisc, 85 de ani, foloseşte ocazional un scaun cu rotile în timpul vizitelor din cauza unei probleme la genunchi.
La un moment dat, aghiotantul său a fost nevoit să încline scaunul cu rotile pe spate pentru a-l transfera de pe trotuar pe stradă, astfel că, pentru scurt timp, Suveranul Pontoif s-a aflat la un unghi de 45 de grade, îndreptat spre cer.
În timp ce era împins încet pe lângă mulţime, părea să savureze sincer momentul.
Oamenii din spatele gardurilor erau extaziaţi, încercând să-l atingă. Unii au strigat „Mulţumim că aţi venit să ne vedeţi”.
Cei din dispozitivul de pază, care încercau şi ei să ţină sub control un grup de reporteri şi fotografi, au răsuflat uşuraţi când Papa a fost dus spre maşina lui, care îl aştepta, un simplu Fiat 500 alb, şi a fost ajutat să urce pe scaunul pasagerului din faţă.
Cadouri tradiţionale pentru Papa Francisc
Reprezentanții oficiali ai triburilor amerindiene din Canada s-au costumat în haine tradiționale, cu pene în păr, și au dansat pe ritm de tobe înainte de audienţa şa Papa Francisc, căruia i-au dat şi un cadou, celebrele pene care împodobesc capul.
„Este o călătorie de pocăinţă”, insistase Suveranul Pontif în avion, în faţa jurnaliştilor care îl însoşeau, subliniind că vizita sa este consacrată autohtonilor, popoarelor amerindiene ancestrale, care reprezintă astăzi 5% din populaţia Canadei şi care formează trei grupuri: primele naţiuni, metişii şi inuiţii.
Întâlnirea a fost pregătită vreme de mai mulți ani, dar a câștigat teren anul trecut, după descoperirea a sute de morminte nemarcate în afara unei instituţii de învăţământ.
Peste 150.000 de copii indigeni din Canada au fost forțați să frecventeze școlile creștine finanțate de stat, din secolul al 19-lea până în anii 1970, într-un efort de a-i scoate de sub influența familiilor lor.