Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, va suferi o intervenție chirurgicală la abdomen miercuri după-amiază la spitalul Gemelli din Roma, a anunțat Vaticanul într-un comunicat.
Acesta a adăugat că echipa sa medicală a decis în ultimele zile că este necesară o intervenție chirurgicală și că se așteaptă ca acesta să rămână internat în spital timp de „câteva zile” pentru a se recupera.
El va fi operat la peretele abdominal sub anestezie generală, a precizat Vaticanul.
Papa va fi operat la abdomen
Francisc urma să fie dus la spital după întâlnirea săptămânală de miercuri dimineață de la Vatican, unde nu a făcut nicio mențiune despre operația planificată. Marți, el a petrecut 40 de minute pentru a face un control la spitalul Gemelli. Cu o zi înainte, Papa se afla la același spital din Roma pentru un control programat, la câteva luni după ce a fost internat cu bronșită.
Papa, care a marcat în martie cea de-a zecea aniversare a pontificatului său, folosește adesea un scaun cu rotile sau un baston pentru a merge din cauza unor dureri persistente la genunchi.
Miercuri dimineață, Papa a ținut obișnuita audiență generală în Piața Sfântul Petru, după ce a venerat relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Isus, o sfântă căreia îi este deosebit de devotat.
În mesajul său pe Twitter, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea ei, a făcut apel la rugăciuni „pentru harul de a-l iubi pe Isus așa cum l-a iubit ea, harul de a-i oferi încercările și durerile noastre, așa cum a făcut ea, pentru ca El să fie cunoscut și iubit de toți”.
În iulie 2021, i s-a extirpat o parte din colon, în cadrul unei operații menite să rezolve o afecțiune intestinală dureroasă numită diverticulită. El a declarat la începutul acestui an că afecțiunea a revenit.
Suveranul nu vrea să renunțe la postul său
Papa a declarat anul trecut că nu a vrut să se opereze la genunchi deoarece anestezia generală pentru operația la colon i-a adus efecte secundare neplăcute.
El a petrecut trei zile în spital în luna martie pentru a trata o infecție pulmonară, în aceeași lună în care a marcat cea de-a zecea aniversare a pontificatului său.
Luna trecută, Suveranul Pontif s-a retras de la audiențele sale de vineri din cauza unei febre.
Dar, în timp ce predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a demisionat în 2013, Papa a respins posibilitatea de a părăsi și el funcția. „Nu conduci Biserica cu un genunchi, ci cu un cap”, i-ar fi spus el unui consilier anul trecut.
Se consideră că Papa a avut o stare generală de sănătate bună în deceniul în care a condus Biserica Catolică. El continuă să-și mențină un program încărcat și urmează să viziteze Portugalia și Mongolia începând cu luna august.
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de probleme de sănătate pentru Francisc, care a fost ales în fruntea Bisericii Catolice în 2013, în urma demisiei lui Benedict al XVI-lea din această funcție, potrivit Jerusalem Post.
Francisc a suferit o operație intestinală majoră în iulie 2021, în cadrul căreia i-a fost îndepărtată partea stângă a intestinului. În martie, el a petrecut mai multe zile în spital, unde a fost tratat pentru bronșită.