Papa Francisc a vorbit, duminică, despre familie și importanța dialogului în aceasta, relatează publicația Vatican News.
Familia este istoria din care provenim, ne amintește papa Francisc. Fiecare dintre noi are propria istorie, nimeni nu s-a născut prin magie, cu bagheta magică: fiecare dintre noi are o istorie, iar familia este istoria din care provenim.
„Provenim dintr-o istorie țesută din legături de iubire, iar persoana care suntem astăzi nu se naște atât din bunurile materiale de care am beneficiat, ci din iubirea pe care am primit-o, din iubirea din sânul familiei. Poate că nu ne-am născut într-o familie excepțională și fără probleme, dar este istoria noastră, fiecare trebuie să se gândească: este istoria mea, reprezintă rădăcinile noastre: dacă le tăiem, viața se usucă! Dumnezeu nu ne-a creat ca să fim condotieri solitari, ci ca să mergem împreună.”
În fiecare zi învățăm să fim familie. Zi de zi, în familie, trebuie să învățăm să ne ascultăm și să ne înțelegem unii pe alții, să mergem împreună, să înfruntăm conflictele și greutățile. Este provocarea de fiecare zi și se învinge prin atitudinea justă, prin micile atenții, prin gesturile mărunte, având grijă de detaliile relațiilor noastre. În această privință, ne ajută mult să vorbim în familie, să vorbim la masă: dialogul dintre părinți și copii, dialogul dintre frați ne ajută să trăim această rădăcină familială care vine de la bunici, dialogul cu bunicii.
Pentru a păstra armonia în familie e necesar a combate dictatura eu-lui
Este periculos atunci când, în loc să ne ascultăm unul pe altul, ne reproșăm unui altora greșelile,arată papa Francisc. Atunci când, în loc să avem gesturi de atenție pentru ceilalți, ne încăpățânăm în necesitățile noastre; atunci când, în loc să dialogăm, ne izolăm cu telefonul mobil – e trist când vezi la prânz o familie, dar fiecare cu telefonul lui, fără a vorbi unii cu alții, fiecare vorbește cu telefonul; atunci când ne acuzăm unii pe alții, repetând mereu aceleași fraze, punând în scenă o comedie pe care am mai văzut-o în care fiecare vrea să aibă dreptate iar în cele din urmă se lasă o tăcere de gheață. Acea tăcere tăioasă, rece, după o discuție familială.
„Repet un sfat: seara, după toate, împăcați-vă. Întotdeauna. Să nu mergem niciodată la culcare fără a ne fi împăcat, altfel în ziua următoare are loc ”războiul rece”. Acesta este periculos pentru că va începe o poveste de reproșuri, o poveste de resentimente. De câte ori, din păcate, între pereții casei izbucnesc și cresc conflicte din tăceri prea lungi și din egoisme nestăpânite! Uneori, se ajunge chiar la violență fizică și morală. Acest fapt sfâșie armonia și ucide familia. Să ne convertim de la eu la tu. Ceea ce trebuie să fie important în familie este un tu. Și, vă rog, zi de zi să vă rugați un pic împreună, dacă puteți să vă străduiți, ca să cereți de la Dumnezeu darul păcii în familie. Să ne angajăm cu toții – părinți, fii, Biserică, societate civilă – în a susține, a apăra și a păstra familia, tezaurul nostru!”, a spus papa Francisc.