Papa Francisc a vorbite despre „numeroasele valori” ale maghiarilor într-o conversație informală cu jurnaliștii care l-au însoțit în zborul din Slovacia către Vatican, în care a relatat despre întâlnirile sale de la Budapesta, a subliniat importanța vaccinării şi a atins şi poziția bisericii cu privire la căsătoriile homosexuale.
Răspunzând la prima prima întrebare, care s-a referit la Liturghia de încheiere a Congresului Euharistic Internaţional, care a avut loc duminică, la Budapesta, Suveranul Pontif a menţionat că a fost atins de spiritul ecumenic profund al maghiarilor.
Papa Francisc a numit-o drept o neînţelegere faptul că unii i-au reproşat concizia vizitei sale la Budapesta.”Nu era clar de ce Papa a mers doar la Liturghia de încheiere și de ce nu a efectuat o vizită mai lungă în Ungaria; unii s-au gândit la lucruri rele, dar eu am explicat că vizita în Slovacia a fost organizată mai de mult”, a precizat Capul Bisericii Catolice, care a adăugat că s-a întâlnit pentru a treia oară cu preşedintele János Áder, şi nu a exclus posibilitatea unei viitoare vizite în Ungaria.
„I-am promis şefului statului că voi vedea dacă pot merge (în Ungaria) din nou anul viitor sau în alt an”, a spus, amintind că în 2019, la Şumuleu Ciuc, a celebrat o slujbă religioasă pe care a numit-o foarte frumoasă.
Răspunzând la întrebarea corespondentului ziarului spaniol „El Pais”, a spus că împreună cu şeful statului, János Áder, şi premierul Viktor Orbán au vorbit în special despre protejarea mediului. „Îmi ridic pălăria în fața conștientizării ecologice a cetăţenilor ungari”, a spus Papa Francisc, care a adăugat că au vorbit în detaliu şi despre măsurile ungare privind protecţia familiei care ajută la asumarea creşterii unui copil.
După cum a menţionat, pe parcursul vizitei sale la Budapesta şi Slovacia a văzut multe cupluri tinere şi copii, în timp ce în țările occidentale ale Europei iarna demografică provoacă îngrijorări.
La această întâlnire de patruzeci de minute, care în opinia sa a fost „destul de lungă” şi s-a desfăşurat „într-o atmosferă plăcută”, nu a fost abordată chestiunea privind migraţia, a subliniat Papa Francisc.
Referitor la Uniunea Europeană, a afirmat că nu poate consta doar în consfături, nu poate fi un „birou de gestionare a cazurilor”, ci trebuie să revină la spiritul și visele părinților fondatori, informează RRA.
„Este adevărat că unele interese, poate interese non-europene, vor să folosească Uniunea Europeană pentru colonizarea ideologică (…), însă Uniunea Europeană trebuie să rămână independentă şi toate statele trebuie să fie de rang egal”, a precizat episcopul Romei.
Răspunzând la întrebarea, potrivit căreia obligaţia de vaccinare îi divizează atât pe membrii bisericii, cât și pe credincioși, Papa Francis a spus că vaccinurile fac parte din istoria omenirii.
„Şi în Corpul cardinal sunt unii care neagă existenţa virusului, dar ironia sorţii este că unul dintre aceştia a ajuns la spital”, a adăugat, menţionând că la Vatican toată lumea a fost vaccinată, cu excepţia unui grup mai mic. Suveranul Pontif a vorbit şi despre avort, subliniind că poziţia bisericii este „atât de puternică, deoarece dacă ar fi de acord (cu avortul), ar fi de parcă ar spune DA suicidului zilnic”.
„Să pui capăt unei vieţi umane ca o rezolvare legitimă a problemelor, să accepți un ucigaș ca o rezolvare legitimă a problemelor?, s-a întrebat Papa Francisc.
Ziariştii l-au întrebat pe Suveranul Pontif dacă președintelui american, Joe Biden, și altor politicieni ar trebui să li se refuze împărtăşania din cauza poziţiei lor privind întreruperea sarcinii prin intervenţii medicale.
Episcopii americani au fost de acord să adopte un document orientativ, care – după speranţa multora – i-ar mustra pe politicienii catolici, inclusiv pe Biden, care participă la împărtăşanie, în pofida faptului că susţin dreptul la avort.
Papa Francisc a refuzat să răspundă cu da sau nu la întrebare, argumentând că nu cunoaşte suficient de bine cazul american.
Dar ce trebuie să facă preotul? Să fie preot şi să nu condamne
Mult mai important este ca preoții și episcopii să abordeze orice probleme care apar în fața lor mai degrabă dintr-o perspectivă pastorală decât politică. Ei trebuie să-i însoțească pe credincioși în „stilul lui Dumnezeu”, „cu intimitate, compasiune și tandrețe”. Dar ce trebuie să facă preotul? Să fie preot şi să nu condamne”, a adăugat Papa Francisc.
Un canal de ştiri italian i-a înmânat Papei Francisc o scrisoare scrisă în timpil vizitei sale la Budapesta şi în Slovacia de Edith Bruck, supravieţuitor al Holocaustului, de origină maghiară.
Scriitoarea, care a fost vizitată personal de Papa Francisc în luna februarie a acestui an, a mulţumit în scrisoarea sa Suveranului Pontif pentru că a ridicat vocea împotriva antiemitismului în cadrul multor discursuri susţinute cu ocazia acestei călătorii.
„Antisemitismul a devenit o modă și a reînviat”, a avertizat Papa Francisc. Referitor la rezoluţia adoptată în Parlamentul European cu privire la drepturile persoanelor LGBTQ, Capul Bisericii Catolice a precizat că este datoria statelor să ajute, prin legi, cuplurile homosexuale să trăiască împreună şi să protejeze drepturile lor, deoarece „este vorba de fraţii şi surorile noastre”.
Toate acestea nu au „nimic comun” cu sacramentul căsătoriei, care, conform învățăturii Bisericii, este între un bărbat și o femeie. „Toată lumea trebuie respectată, dar vă rog, să nu vreţi ca biserica să își nege propriul adevăr”, a conchis Papa Francisc.