De urși care se plimbă nestingheriți prin stațiuni sau pe lângă orașe, am mai auzit, dar despre mistreți urbani au fost rare consemnările în presă.
Panică, groază și oripilare. Mistreții bântuie străzile de la marginea Bucureștiului. Cum de au ajuns animalele sălbatice aici
Un grup de mistreți mergeau alături, unul de altul, într-o mulțime complexă și compactă. De asta au avut parte bucureștenii din zona de nord a Bucureștiului și unde mai pui că acolo este și un cartier rezidențial. Panică, groază și oripilare, aceasta au simțit bucureștenii.
Imaginile au fost surprinse în nordul Bucureștiului, la câteva sute de metri de intrarea într-un cartier rezidențial, se arată într-un reportaj televizat.
Apariţie neaşteptată pe străzile Bucureștiului! Un grup de mistreți a fost zărit la câteva sute de metri distanță de un cartier rezidențial din nordul orașului, în timp ce se îndrepta spre blocuri, au anunțat reporterii ProTv (filmare aici).
În filmare se vede cum mistreții ies din pădure, grupul se oprește exact în mijlocul străzii, pentru câteva secunde, chiar în dreptul unei mașini care voia să intre în complex, și apoi își continuă, pe rând, drumul liniștiți, în direcția blocurilor de locuințe.
Care sunt motivele migrației animalelor sălbatice
Animalele apar din cauza schimbărilor climatice. Motivele principale: lipsa hranei și apei în habitatul lor natural, spun specialiștii. De vină pentru migrarea lor sunt temperaturile ridicate și seceta, care afectează și animalele sălbatice. Acestora le este din ce în ce mai greu să găsească hrană și apă, așa că ies din pădure și ajung în locuri populate. Și să nu uităm în listă – defrișările de păduri.
”Ele sunt nevoite să își caute provizii în altă parte, ceea ce înseamnă și intrarea lor în orașe. E greu de prezis cum pot reacționa în astfel de situații, depinde și cât de înfometați și însetați sunt, cel mai bine ar fi să stăm deoparte, astfel încât riscul să fie minim. Ei fiind în căutare de hrană e posibil să își continue deplasarea până găsesc cele necesare”, a spus Cristian Remus Pap, doctor în Biologie, pentru ProTv.
Și alți mistreți fără busolă
Aparent, parcă și-au pierdut busola. Și într-un fel chiar au pierdut-o, pentru că animalele se bazează pe instincte, iar acestea au fost și sunt total debusolate, în ultimii ani.
Anul acesta, după cum a relatat media, pe lângă Cluj umbla rătăcit, de asemenea, tot un mistreț.
Animalele ies din păduri și în Italia. Imagini cu mistreți pe plajă și pe bulevard au fost surprinse, în urmă cu un an. Ceva se întâmplă de ies animalele prin orașe. La noi ies urșii pe străzi, la italieni se plimbă mistreți, a scris Evenimentul Zilei (EVZ), vara trecută (luna august), într-un amplu material pe această temă.
Italienii însă nu sunt obișnuiți cu animale sălbatice pe șosele, bulevarde, pe plajă sau prin curțile lor. Și totuși, de ceva timp atât jurnaliștii, cât și locuitorii din Genova semnalează și fotografiază niște mistreți care își fac apariția prin oraș, a mai scris, în același context, reporterul EVZ.
Și Mistreţii de Oradea: ”Situaţia a apărut odată cu defrişările făcute pe dealuri în zona străzii Adevărului, pentru construcţia de case, dar a explodat în ultimii doi ani„, a declarat, pentru media locală, directorul Asociaţiei Forest Hunt Paleu, Cristian Tuduce.
Porcii sălbatici sunt „orădeni„, susţine el. „Mistreţii aceştia nu vin de pe păduri. Au crescut în fostele livezi din vremea lui Ceauşescu şi, fiind perioada de fructificaţie, umblă după mâncare prin grădinile oamenilor. Au fost cireşele, acum sunt caisele, urmează prunele şi merele…”, după cum a mai declarat, pentru ebihoreanul, Cristian Tuduce, cu ceva timp în urmă.
Dar situația nu s-a schimbat prea mult nici în zilele noastre, oamenii locului povestind că ei s-au obișuit deja cu migrația animalelor sălbatice, de care aproape că nici nu se mai tem.
Foto: ebihoreanul/ EVZ