Social

Pandemia a schimbat percepția oamenilor asupra frumuseții. Măsurile de protecție au devenit o modă

Pandemia a schimbat percepția oamenilor asupra frumuseții. Măsurile de protecție au devenit o modă
Arhivă

Nu s-ar fi crezut că a existat și ceva bun în timpul pandemiei, când oamenii se plângeau de restricții. Dar uite că un studiu al britanicilor a scos la iveală și un aspect pozitiv.

Pandemia a schimbat percepția asupra măștii de protecție. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff, Marea Britanie, au descoperit că atât femeile, cât și bărbații sunt de părere că o persoană cu mască e mai atractivă decât dacă nu poartă mască, potrivit The Guardian. Acum, poate fi considerată un accesoriu căutat.

În trecut, masca dădea fiori

Dacă înainte de pandemie, studiile arătau că măștile îi fac pe oameni mai puțin atractivi în ochii celorlalți, din cauza asocierii cu boala și spitalul, în momentul în care toată lume a început să poarte mască, opiniile s-au schimbat.

„Studiul nostru arată acum că oamenii sunt considerați mai atractivi când poartă o mască medicinală, pentru că acum portul acestui accesoriu este asociat cu profesioniști în medicină. În timpuri în care ne considerăm vulnerabili, o persoană care poartă mască ne poate face să ne simțim mai în siguranță și sentimentul să fie transferat către cel care o poartă”, a explicat dr. Michael Lewis.

Măștile medicinale albastre, în top

Prima parte a studiului a fost făcută în februarie 2021, în Marea Britanie. 43 de femei au fost rugate să noteze, pe o scară de la 1 la 10, cât de atractivi sunt bărbații din fotografiile ce le-au fost arătate. Personajul era înfățișat fără mască, cu mască textilă, cu mască medicinală albastră sau își acoperea partea de jos a feței cu o carte cu coperți negre. Cei cu mască textilă au fost cotați „mult mai atractivi” decât cei fără mască sau cu fața acoperită cu cartea. Dar cota le-a crescut și mai mult în cazul măștii medicale de culoare albastră.

„Cercetările prepandemice arătau că masca îi face pe ceilalți să se gândească la boală, așa că vor să evite contactul cu purtătorul ei. Pandemia a schimbat la nivel psihologic această percepție. Explicațiile se regăsesc în psihologia evoluționistă și motivele pentru care ne alegem partenerii pe care ni-i alegem. Boala și dovada bolii pot juca un rol important în alegerea unui partener. Acum putem observa că portul măștii nu mai e considerat un indicator al bolii”, a continuat dr. Lewis.