Reducerile de ofertă operate de principalii producători din organizația OPEC+ ar putea eroda stocurile de petrol disponibile pentru restul acestui an, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor și mai mult, înainte ca avântul economic să limiteze creșterea cererii globale în 2024, a declarat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Oferta mai restrânsă, determinată de reducerile producției de petrol din partea OPEC și a aliaților săi, cunoscuți împreună sub denumirea de OPEC+, și creșterea cererii globale au susținut o revenire a prețurilor petrolului, cotațiile Brent au atins joi, 10 August, maxime de peste 88 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ianuarie.
Cotațiile Brent au atins cel mai ridicat nivel din acest an
AIE a precizat că, în cazul în care obiectivele actuale ale OPEC+ sunt menținute, stocurile de petrol s-ar putea reduce cu 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) în trimestrul al treilea și cu 1,2 milioane de bpd în al patrulea, „cu riscul de a duce prețurile și mai sus”.
„Reducerea ofertei operată de OPEC+ s-a ciocnit cu îmbunătățirea sentimentului macroeconomic și cu o cerere mondială de petrol la un nivel record”, a declarat organismul de supraveghere a energiei cu sediul la Paris în raportul său lunar privind piața petrolieră. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi au început să limiteze livrările la sfârșitul anului 2022 pentru a susține piața, iar în luna iunie au extins restricțiile de aprovizionare până în 2024.
AIE a precizat că, în iulie, oferta globală de petrol a scăzut cu 910.000 bpd, în parte din cauza unei reduceri puternice a producției saudite. Dar exporturile de petrol rusesc s-au menținut la aproximativ 7,3 milioane de bpd în iulie, a precizat AIE. Anul viitor, creșterea cererii este prognozată să încetinească brusc până la 1 milion de bpd, a spus AIE, citând condițiile macroeconomice lipsite de strălucire, o redresare post-pandemică care se epuizează și utilizarea din ce în ce mai intensă a autoturismelor electrice.
Estimările AIE sunt în scădere
„Odată cu revenirea post-pandemică în mare parte finalizată și în condițiile în care multiplele vânturi din față pun la încercare perspectivele OCDE, creșterea consumului de petrol încetinește semnificativ”, a declarat AIE, referindu-se la națiunile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Prognoza AIE privind creșterea cererii este în scădere cu 150.000 bpd față de luna trecută și contrastează cu cea a OPEC, care și-a menținut joi prognoza potrivit căreia cererea de petrol va crește cu mult mai mult, cu 2,25 milioane bpd în 2024.
„Perspectivele economice globale rămân dificile, în contextul creșterii ratelor de dobândă și al restrângerii creditului bancar, ceea ce presează întreprinderile care trebuie deja să facă față unei producții și unui comerț în stagnare”, a precizat AIE.
Pentru 2023, AIE și OPEC sunt mai puțin distanțate
AIE se așteaptă ca cererea să crească cu 2,2 milioane de bpd în 2023, susținută de călătoriile aeriene de vară, de creșterea utilizării petrolului în generarea de energie și de creșterea activității petrochimice din China. OPEC vede o creștere de 2,44 milioane bpd.
Cererea este prognozată să ajungă la o medie de 102,2 milioane bpd în acest an, a precizat AIE, China reprezentând peste 70% din creștere, în ciuda îngrijorărilor legate de sănătatea economică a principalului importator de petrol din lume, potrivit Reuters.