Termenul pentru achiziționarea de vechime în muncă de care pot beneficia românii din ţară sau străinătate ar putea fi modificat. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a venit recent cu precizări în acest sens.
Ministrul Muncii a anunțat că românii pot achiziționa vechime în muncă cel puțin până la 31 decembrie 2024. Posibila prelungire se datorează faptului că statul preferă să aibă românii în sistemul de pensii publice, decât în cel de asistență socială.
„Această posibilitate o avem acum și o vom avea în continuare. Cu alte cuvinte, sunt români care au, de exemplu, nouă ani stagiu de cotizare contributiv. Dar le mai lipsesc șase ani de vechime pentru a avea stagiul minim de cotizare. Și atunci statul român le oferă posibilitatea aceasta. Alegerea noastră este între a avea pe cineva în situația de a fi inclus în sistemul de asistență socială și a fi în sistemul de pensii publice. Și atunci preferăm să fie în sistemul de pensii publice. Îi dăm astfel posibilitatea de a-și cumpăra vechimea pentru perioada care îi lipsește și să aibă stagiul minim de cotizare.“, a precizat, Simona Bucura Oprescu în cadrul unei intervenții televizate.
Cum se poate cumpăra vechime în muncă
Conform prevederilor Ministerului Muncii, persoanele interesate pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de cel mult 6 ani. Perioada trebuie să fie anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare. Dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.
Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate. Cu condiția să nu fie deja pensionari sau asiguraţi în sistemul public de pensii. De această formă de asigurare pot beneficia toate persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare. Metoda este valabilă însă doar în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este, în prezent, de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.
O altăc condiție privește venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale. Acesta trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Valoarea care se ia în calcul este cea în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.
Pensiile vor crește peste două luni
Potrivit anunțurilor oficiale, pensiile vor fi majorate din luna ianuarie 2024 cu aproximativ 14%. Astfel, valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. Totodată, milioane de pensionari vor beneficia de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor.
Oficialii promit că noua lege a pensiilor va rezolva astfel inechitățile din sistem. „În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității. Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite. Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite. Și nu în ultimul rând avem, în rândul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială situații disproporționale. Aceștia meritau a fi diferențiați. Fiindcă este important ca fiecare dintre noi, prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român. Și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute.”, a precizat ministrul Muncii citat de Antena3 CNN.