Pe Terra există câteva locuri, naturale sau artificiale, care sunt asaltate de turiști din întrega lume.
Pământul are 5 mari ciudățenii asaltate de turiști. Care sunt acestea și unde se află
Cinci mari ciudățenii atrag anual mii de vizitatori pe tot globul pământesc. Acestea au un numitor comun și anume aspectul caracterizat prin ”hăuri și găuri” deosebit de adânci, ceea ce le diferențiază de orice alte locații asemănătoare.
”Marea gaură albastră”, situată în reciful Lighthouse, aflat la 90 de kilometri în largul insulelor Belize, se află pe primul loc. Oamenii care ajung aici spun că au ajuns în Paradis sau cel puțin așa ne imaginăm, noi, pământenii, acest cer înalt, plin de frumusețe și beneficii divine.
Locul este unul ”paradisiac”, cu ape de azur, care atrage în fiecare an zeci de mii de turiști, scrie evz.ro. S-a format în timpul Erei Glaciare. Atunci, în această zonă, au existat mai multe peșteri calcaroase.
În 1996, reciful a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Jacques Yves-Cousteau a studiat din punct de vedere științific acest colț de rai, unic în lume. Analizând, celebrul Cousteau a ajuns la concluzia că totul este creat de natură.
Renumele zonei a făcut înconjurul lumii după ce Jacques Yves-Cousteau a publicat un articol cu privire la cele mai bune locuri de scufundări din lume, în topul său aflându-se și Marea Gaură Albastră.
Caracteristici: perfect circulară, calculată parcă la milimetru. Are un diametru de aproximativ 300 de metri și o adâncime de 120 de metri.
Ciudat, dar și minunat, acesta este un loc interesant de vizitat de pe Terra.
Pasionații de OZN-uri, consideră Marea Gaură Albastră ca fiind un loc unde aterizează extratereștrii, de fiecare dată când ”parchează” navele lor, aflându-se în vizită, pe Terra.
Cum se ajunge aici: cu avionul, până în oraşul Belize, apoi se ia un taxi acvatic, până pe Ambergris Caye, o călătorie de 90 de minute.
Oaza de diamante
În Canada, la 300 de km de Yellowknife, se află Mina Diavik. Aici sunt descoperite în fiecare an peste 1.5 tone de diamante. Primele diamante de aici au fost lansate pe piață în anul 2003. Producția de la mina Diavik ajunge în proporție de 60 la sută pe piața diamantelor de la Antwerp, restul fiind vândute în Toronto.
Privită din satelit, această mină pare o groapă uriașă, dar este atât de mare încât are propriul său aeroport.
Date informative: Mina Diavik se află pe o insulă de 20 de km pătrați în Canada la 300 km de Yellowknife și produce circa 1500 kg de diamante în fiecare an. Dacă este privită din satelit pare o gaură imensă și dacă vă puteți închipui că are până și propriul aeroport unde poate ateriza un avion de tip Boeing 737 este de-a dreptul impresionant. În anul 2003, a început producția de diamante la care lucrează peste 700 de angajați și produce cele mai pure diamante din lume cu un procent de 99,9% de puritate. În timpul iernii, locul și împrejurimile îngheață.
”Porțile Iadului”
În Turkmenistan există un loc botezat de localnici, dar și de cercetători, ”Porțile Iadului”. O imensă groapă a apărut din senin, după ce în zona respectivă s-a căutat gaz metan, în urmă cu peste 50 de ani.
Cei care s-au ocupat de această problemă au constatat faptul că din groapa care s-a format mari cantități de gaze naturale iasă la suprafață așa că i-au dat foc. De atunci, incendiul nu a mai putut fi stins, niciodată.
Craterul cu un diametru de 60 de metri şi o adâncime de 20 de metri arde şi astăzi, la aproape 50 de ani de când a fost incendiat.
Foto: todayifoundout.com
Barajul Monticello
Glory Hole a fost construit în nordul Californei și este cel mai mare sistem hidroenergetic din lume. Groapa aceasta este de fapt o gaura de scurgere a barajului Monticello, de pe lacul Berryessa.
La fundul gropii se crează curenți foarte mari și din acest motiv în această apă este interzis categoric înotul.
Lacul Berryessa are, după cum se vede, o gaură neagră, adâncă. Arată ca un spectacol înfricoșător, dar are o viață proprie. Gaura de apă adâncă a determinat multă lume să se întrebe ce se ascunde dincolo de această gaură interpretabilă deoarece arată ca un tunel.
Potrivit National Geographic, gaura lacului Berryessa funcționează ca o „scurgere gigantică” pentru barajul Monticello din Napa Valley, California. Ajută la prevenirea dezastrelor de inundații pentru mii de rezidenți din apropiere atunci când lacul atinge capacitatea maximă după precipitații abundente, se arată într-un amplu material marca evz. Deversorul lacului Berryessa colectează apa debordantă și o transportă la 2.000 de picioare în pârâul Putah din apropiere.
Mina din canionul Bingham
Mina aceasta o găsim înscrisă în Cartea Recordurilor. Ea se găsește în zona Salt Lake County, Utah, SUA. Canionul Bingham se consideră a fi cea mai mare excavație făcută de om, cu o adâncime de peste 1,5 de metri. Diametrul minei este unul gigant, cu peste 2,5 kilometri.
Mina din canionul Bingham se vede foarte frumos din satelit. Aceasta este cea mai mare carieră din lume, având o adâncime de 1,2 kilometri, iar lățimea și lungimea de aproximativ 4 kilometri.
Foto: EVZ