Potrivit Colegiului Fizioterapeuților din România, există propuneri legislative potrivit cărora serviciile de fizioterapie ar urma să fie excluse din lista celor decontate prin CNAS. Dacă acest lucru se va întâmpla va fi pusă la grea încercare nu doar sănătatea pacienților, această ramură dovedindu-și eficiența științific. Dar în pericol sunt și locurile de muncă ale fizioterapeuţilor care lucrează în sistemul public sau în cel privat de sănătate.
Palmă grea dată românilor. Se dorește ca fizioterapia să nu mai fie decontată de CNAS
În speranța că situația se va remedia, Colegiul Fizioterapeuţilor din România a transmis un comunicat de presă, prezentând impactul pe care îl vor avea modificările propuse în proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.
Consecinţe grave atâta asupra calităţii vieţii pacienţilor din România
„Excluderea fizioterapeuţilor din lista furnizorilor de servicii de sănătate conexe actului medical şi eliminarea serviciilor conexe furnizate de fizioterapeut, conform unui plan recomandat de medicul de medicină fizică şi de reabilitare, din lista serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru specialităţile neurologie şi neurologie pediatrică, psihiatrie şi psihiatrie pediatrică, reumatologie, ortopedie şi traumatologie şi ortopedie pediatrică.
Dar și cardiologie, pneumologie, îngrijiri paliative şi medicină fizică şi de reabilitare vor avea consecinţe grave atâta asupra calităţii vieţii pacienţilor din România, precum şi a fizioterapeuţilor angajaţi în sistemul de sănătate public şi privat şi în sistemul de asistenţă medico-socială în cadrul cărora serviciile medicale sunt decontate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în documentul citat.
Servicii în prevenirea şi tratamentul eficient în patologia neurologică, neuropediatrică, reumatologică, respiratorie
Astfel, organizaţia profesională reprezentativă pentru fiziototerapeuţi arată că propunerea de modificare legislativă ”blochează pacienţilor accesul la servicii de fizioterapie, o categorie de servicii a căror importanţă în prevenirea şi tratamentul eficient în patologia neurologică, neuropediatrică, reumatologică, ortopedică, cardiacă, respiratorie etc. este dovedită ştiinţific, prin concluziile expuse în multiple studii de specialitate şi ghiduri internaţionale de practică clinică.
Impact bugetar negativ
Va exista o discriminare evidentă a pacienţilor care primesc asistenţă medicală în unităţi unde există doar medici de alte specialităţi decât medicina fizică şi reabilitare faţă de cei care au şansa să li se acorde servicii de fizioterapie decontate de CNAS doar pentru că în unitatea respectivă există medic de medicina fizică şi reabilitare”, susţine Colegiul Fizioterapeuţilor.
Totodată, reprezentanții Colegiului spun că această măsură va duce la un impact bugetar negativ, ”întrucât la nivel internaţional există dovezi suficiente care demonstrează eficienţa tratamentului conservator prin fizioterapie în comparaţie cu alte tipuri de tratament (de exemplu chirurgical)”, din punctul de vedere al costurilor.