Are un gust dumnezeiesc și sunt puțini cei care au mâncat asemenea preparat delicios. Această rețetă este una dintre cele mai vechi din România și a fost notată de Constantin Bacalbașa, în volumul ”Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări”, pe care l-a publicat în 1935.
Mod de preparare
Pentru a pregăti o bunătate de pâine cu țelină, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 150 g făină, 25 g griș, 3 ouă, 500 ml lapte, 50 g unt. Curățați țelina și tăiați în bucățele mici. Puneți la fiert în apă și lăsați aproximativ 45 de minute. După ce s-a fiert, scoateți țelina și pasați până ajunge la consistența unui piure.
Pâinea de țelină se servește alături de sos de roșii
Separat, topiți jumătate din unt și amestecați cu 40 g făină, apoi adăugați jumătate de litru de lapte. Amestecați bine până veți obține un sos gros. Turnați peste piureul de țelină, apoi adăugați și grișul, gălbenușurile. Mai amestecați bine încă odată și la final puneți albușurile bătute spumă.
Pasta se amestecă până la omogenizare și se toarnă într-o tavă unsă cu unt și presărată cu griș. Tava se pune într-o altă tavă mai mare în care ați turnat apă, pentru a se coace în stil bain-marie. Introduceți la cuptor pentru 30 de minute. După ce s-a copt, scoateți pâinea de țelină din formă. Pentru un gust desăvârșit, serviți alături de sosul de roșii.
Beneficiile țelinei asupra organismului
După ce au făcut un studiu pe animale, oamenii de știință au descoperit că țelina protejează organismul împotriva radicalilor liberi și protejează ficatul. De asemenea, scade tensiunea arterială și îmbunătățește sistemul digestiv, fiind un ajutor prețios în calmarea arsurilor gastrice. Tot țelina este cea care reglează flora intestinală și are efect laxativ. Nu în ultimul rând, țelina ajută și în cazul unei digestii dificile. Grație proprietăților sale antiinflamatorii, țelina reduce cu succes și simptomele artritei.