Pentru că weekendul se apropie, iar o întâlnire cu prietenii este mereu o variantă plăcută de distracție, noi vă propunem să preparați o gustare savuroasă și aromată, foarte potrivită pentru o cină pe cinste.
Focaccia, un produs de panificație specific bucătăriei italiene, de obicei conținând ulei de măsline și ierburi aromatice și consumată drept aperitiv, poate înlocui pâinea, adăugând toppinguri diverse, după placul fiecăruia! Această pâinică nu are nevoie de frământare și nici de făcăleț, doar amestecați ingredientele și lăsați la dospit!
Focaccia nu are nevoie de frământare
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 600 g de făină de grâu;
- 450 ml de apă călduță;
- 1 linguriță de sare;
- 1 linguriță de drojdie uscată;
- 1 lingură de zahăr;
- 30 ml de ulei de măsline.
Pentru umplutură:
- roșii cherry după gust;
- ceapă roșie după gust;
- cașcaval după gust;
- măsline fără sâmbure după gust;
- 30 ml de ulei de măsline;
- rozmarin uscat după gust;
- oregano uscat după gust;
- cimbru uscat după gust;
- busuioc uscat după gust.
Mod de preparare pâine coaptă în tavă:
1.Într-un bol încăpător adăugați făina. La mijloc faceți o adâncitură în care turnați apă caldă, sarea, zahărul, uleiul și drojdia.
Cu o spatulă amestecați bine până se combină toate ingredientele între ele. La această etapă nu frământați aluatul, el trebuie să fie lipicios.
- Acoperiți cu folie alimentară și lăsați să dospească timp de 1 oră la temperatura camerei.
- Peste 1 oră aluatul s-a mărit de 2 ori în volum.
- Îndepărtați folia ușurel, deoarece aluatul a crescut și s-a lipit. Ungeți o tavă de copt cu ulei și transferați aluatul pe ea. Cu palmele unse cu ulei distribuiți aluatul pe toată suprafața tavei.
- Acoperiți cu folie alimentară și lăsați să crească timp de 30 de minute într-un loc călduț.
- Îndepărtați folia, stropiți cu ulei de măsline cu vârful degetelor apăsați aluatul din loc în loc, formând adâncituri.
- Apoi roșiile tăiate în rondele le distribuiți pe aluat, între ele puneți măsline tăiate în jumătate.
- La dorință puteți așeza solzișori de ceapă roșie și să presărați cu ierburi uscate: rozmarin, oregano, busuioc, cimbru.
- La final, așezați cuburi mici de cașcaval și condimentați cu sare și piper negru măcinat după gust. Lăsați pentru 15 minute.
- Coaceți în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 20-25 de minute. Timpul de coacere depinde de parametrii cuptorului Dstră. Pâinea focaccia este gata.
- Lăsați să se răcească și apoi o tăiați. Se servește atât caldă cât și rece. Se mai poate stropi cu puțin ulei de măsline și după coacere!