Social

Pacienţii cu cancer de colon inoperabil pot spera la încă o șansă

Pacienţii cu cancer de colon inoperabil pot spera la încă o șansă
medicover.ro/cancer.net

Speranța pe care o mai pot avea pacienţii cu cancer de colon inoperabil este dată de un medicament care se pare că face minuni.

Societatea Americană de Oncologie Clinică – ASCO a raportat că medicamentul Vectibix al companiei Amgen a condus la ”cea mai lungă supravieţuire raportată vreodată” într-un studiu major pentru pacienţii cu cancer avansat inoperabil, originar din partea stângă a colonului, ale căror tumori nu aveau mutaţii ale genei RAS.

Anticorpul monoclonal Amgen, cunoscut din punct de vedere chimic ca panitumumab, aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori EGFR, potrivit stiripesurse.ro.

Totuși, în multe țări, tratamentul standard folosește un anticorp anti-VEGF, precum Avastin al companiei Roche, ceea ce înseamnă că mulţi pacienţi cu cancer metastatic inoperabil este posibil să nu fi primit cel mai eficient tratament.

Pe câți pacienți a fost realizat studiul și care au fost rezultatele

În studiul realizat pe mai mult de 800 de pacienţi cu cancer de colon metastatic şi gene RAS de tip sălbatic sau natural nemutate, participanţii au primit chimioterapie standard plus Vectibix sau Avastin.

Cercetătorii au declarat că 5 ani mai târziu, în medie, pacienţii cu tumori din partea dreaptă nu au văzut un avantaj de supravieţuire în cazul unui medicament faţă de celălalt. Dar, printre cei 604 de pacienţi cu tumori pe partea stângă, riscul de deces în timpul studiului a fost cu 18% mai mic pentru cei care au primit medicamentul Amgen.

De asemenea, într-un interviu, liderul studiului, Dr. Takayuki Yoshino, de la Spitalul National Cancer Center East din Kashiwa, Japonia a declarat faptul că:

  • pacienţii trataţi cu medicamentul anti-EGFR au avut mai multe şanse de micşorare a tumorilor suficient pentru a fi eligibili pentru o intervenţie chirurgicală potenţial vindecabilă
  • ”ar trebui să fie noul standard de îngrijire”.

Ce este ASCO

ASCO, Societatea Americană de Oncologie Clinică este cea mai importantă organizație profesională din lume pentru medici și profesioniști în oncologie care îngrijesc persoanele cu cancer.

ASCO are aproape 45.000 de membri în întreaga lume și a fost fondată în 1964  de Fred Ansfield, Harry Bisel, Herman Freckman, Arnoldus Goudsmit, Robert Talley, William Wilson și Jane C.Wright.

Potrivit Wikipedia.org, ASCO oferă resurse educaționale pentru medicii de cancer și alți profesioniști din domeniul sănătății din oncologie clinică. Acestea includ întâlniri științifice, conferințe educaționale, ateliere profesionale și simpozioane speciale pe probleme de importanță și relevanță deosebită pentru oncologi și cercetători. De asemenea, a produs site-ul web de informații despre pacient, Cancer.Net.