Președintele Klaus Iohannis a promulgat pachetul de măsuri fiscale care introduce și majorează taxe, pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Președinția a confirmat semnarea decretului pe 26 octombrie 2023, în timp ce documentul așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung (PL-x 546/26.09.2023)”, se arată pe site-ul președinției.
Măsuri fiscale aprobate de Iohannis
Pachetul de măsuri fiscale aduce modificări majore, care vor intra în vigoare începând cu 1 noiembrie 2023 sau de la 1 ianuarie 2024. Iată cele mai importante prevederi:
1. Microîntreprinderile vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri până la 60.000 euro și 3% pentru venituri mai mari, renunțându-se la impozitarea cu 16% pe profit în anumite condiții.
2. Companiile cu afaceri de peste 50 milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, iar impozitul pe profit rămâne la 16%.
3. Băncile vor avea un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, reducându-l la 1% în 2026.
4. Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.
5. Scutirea de impozit în IT se aplică doar pentru venituri sub 10.000 lei.
6. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti contribuția la asigurările sociale de sănătate.
7. TVA-ul va crește pentru anumite produse.
8. Persoanele fizice cu imobile și mașini valoroase vor plăti impozite speciale.
9. Voucherele de vacanță vor crește la 1.600 lei, dar vor avea contribuții de asigurări de sănătate de 10%, destinate persoanelor cu venituri sub 8.000 lei.
10. Bonurile de masă rămân neschimbate.
11. Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
12. Cresc accizele la țigări și alcool.
Ce se întâmplă în IT
Măsurile se estimează a aduce un impact financiar pozitiv de aproximativ 20 miliarde de lei în 2024.
Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede eliminarea unor facilități fiscale, incluzând scutirea de impozit în domeniul IT și scutirea de contribuție la sănătate în sectoarele construcției, agriculturii și industriei alimentare.
În detaliu, sectorul IT va menține scutirea de impozit doar pentru angajații cu venituri sub 10.000 de lei. Totodată, aceștia vor trebui să opteze pentru a contribui sau nu la Pilonul II de pensii, în funcție de preferințele lor privind asigurarea pensiei private.
În plus, lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară vor începe să plătească contribuția la asigurările de sănătate (CASS), deoarece Guvernul a eliminat excepția care permitea anterior acestei categorii să fie scutiți de această contribuție, potrivit economedia.