Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au mers împreună astăzi în vizită la fabrica IVECO din judeţul Dâmboviţa. Amândoi lideri politici au vorbit despre creşterea salariul minim, dar şi despre planurile privind măsurile legate de piața energetică. Ciucă a explicat de ce nu adoptă Guvernul măsurile privind sprijinul populaţiei în privinţa facturilor la energie. Deşi există un motiv la nivel guvernamental liderii politici din coaliţie nu încetează să îşi aducă acuze privind incompetenţa.
Pachetul de măsuri de susținere a populației pentru plata facturilor la energie, mai târziu. Premierul explică de ce se întârzie
Premierul Nicolae Ciucă nu neagă că în coaliție există discuții privind revenirea la un preț fix la energie. Ciucă spune că explozia prețului la curent riscă să pună industria mare pe butuci.
„Ne-am gândit la un pachet de măsuri de susținere a populației, a IMM-urilor, însă noi beneficiem de niște bani de la UE și măsurile trebuie să fie în acord cu politicile UE. Ne-am gândit exact la ceea ce înseamnă industria mare, fiindcă industria mare trebuie să iasă pe piață, să producă produse care sunt vandabile. La prețurile care sunt în acest moment, acest lucru nu este posibil”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a explicat că România nu poate lua o serie de măsuri privitoare la piața energetică și nici privitor la ajutorul pentru plata facturilor, asta pentru că așteaptă măsurile adoptate la nivelul Uniunii Europene.
Ciucă a precizat că România beneficiază de ajutor din bani europeni, tocmai de aceea nu poate adopta măsuri care să nu fie în concordanță cu cele ale Uniunii Europene.
”Fac un apel să ne permiteți să finalizăm toate calculele și toate discuțiile pe care le avem. Am avut întâlniri cu producătorii, cu furnizorii. Dorim să aflăm perspectiva fiecăruia pentru a nu afecta și mai mult piața de energie (…) Putem să vedem că sunt o serie întreagă de țări care au venit cu măsuri la care noi ne-am gândit înainte de a intra în analiză la nivelul UE. De cealaltă parte ne dorim ca toate măsurile noastre să fie aliniate cu cele luate la nivelul UE pentru că suntem beneficiari ai fondurilor europene. Ca atare, nu putem să luăm decizii până nu le avem agreate la nivelul UE și integrate în propriul nostru set de măsuri”, a spus Nicolae Ciucă.
Ciucă: ne dorim ca salariul minim să crească, dar ne trebuie o analiză pe buget. Ciolacu: Atât în Italia, cât și în Germania, a fost mărit salariul minim. De ce? Ca să-și mențină putere
În ceea ce priveşte creşterea salariului minim, premierul a spus că își dorește ca salariul minim să crească, însă până nu va exista o analiză pe buget nu vrea să mai facă nicio referire la cuantumul cu cât va crește.
„Calculele nu sunt tocmai aliniate cu realitatea, pentru că atunci când vorbim despre creșterea salariului minim este vorba despre o limită de la care un angajator își poate plăti angajatul. (…) Sigur, ne dorim ca salariul minim să crească și de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat despre creșterea salariilor și pensiilor. Vrem să îi sprijinim pe oameni să treacă peste această creștere de prețuri, doar că până nu vom face o analiză pe buget nu doresc să fac niciun fel de referire la cuantumul cu cât va creștere salariului minim”, a spus Ciucă.
La rândul său, liderul social democrat a spus că o treime din români au salariul minim pe economie. E un pic diferit față de țările dezvoltate din Europa. „Atât în Italia, cât și în Germania, a fost mărit salariul minim. De ce? Ca să-și mențină puterea”, a spus Ciolacu.