Lifestyle

Oul, benefic sau dăunător pentru organism? Adevărul despre acest aliment controversat a fost dezvăluit

Oul, benefic sau dăunător pentru organism? Adevărul despre acest aliment controversat a fost dezvăluit

Oul, benefic sau dăunător pentru organism? Adevărul despre acest aliment controversat a fost dezvăluit. Omletă, prăjite, fierte, ori încorporate în diferite preparate, ouăle se numără printre cele mai hrănitoare alimente. Mulți le evită, însă ele conțin gărăsimi nesaturate sănătoase, vitamine, proteine și nutrienți.

Oul, benefic sau dăunător pentru organism?

Însă, cercetătorii canadieni au publicat un studiu care ar putea din nou afecta „reputaţia” ouălor, informează presa internațională, potrivit dailymail.co.uk.

Studiul, la care au fost prezenți peste 1.000 de voluntari, a arătat că ouăle contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace.

Oul, benefic sau dăunător? Cercetătorii dau vina pe gălbenuşuri

Astfel, prezenţa acestei plăci era mai probabilă la persoanele care consumau cel puţin două ouă pe săptămînă. Cercetătorii dau vina mai ales pe gălbenuşuri.

Ouăle cresc colesterolul?

Cel mai recent studiu canadian, menţionat mai sus, contrazice actualele teorii ştiinţifice, spune Helen Bond, de la British Dietetic Association. În urmă cu cîţiva ani, Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale, spune Helen Bond.

În 2020, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decît un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.

Ouăle, „uzina de energie nutriţională”

În urma modificărilor operate în hrana găinilor, ouăle sînt mai sănătoase în prezent decît în urmă cu 30 de ani. Ouăle din zilele noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populaţii, aceste substanţe sînt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare şi infertilitate.

Gălbenuşul de ou furnizează 13 substanţe nutritive esenţiale

Cercetătorii din Marea Britanie spun că oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Însă persoanele care au niveluri crescute de colesterol în sânge trebuie să reducă consumul.

Cât de mult îngraşă ouăle?

Ouăle din zilele noastre conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani.

Un studiu publicat anul trecut stabilea faptul că ouăle pot ajuta la scăderea în greutate. Astfel, voluntarele supraponderale care au participat la acest studiu au avut de ales pentru micul dejun între a mînca ouă sau un corn. Persoanele care au ales ouăle au consumat, în medie, mai puţine calorii în restul zilei. Helen Bond spune că acest lucru se întîmplă pentru că proteinele din ou oferă o senzaţie de saţietate mai mult timp.